Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjetski dan radiologije

08.11.2018.

10:49

Autor: Ksenija Zelenić

Doc.dr. Tamer Salha, fotografija Ksenija Zelenić

Doc.dr. Tamer Salha, fotografija Ksenija Zelenić

Foto: - / -

Današnji se dan u svijetu obilježava kao dan radiologije, kao podsjetnik na otkriće rendgenskih zraka. Radiologija je zahvaljujući fizičaru Vilhelmu Konradu Rendgenu postala dijagnostička grana presudna u suvremenoj medicini.

Ovogodišnja tema je - slikovna dijagnostika srca. Tehnologija u medicini znatno napreduje i iz dana u dan su zahtjevnije metode oslikavanja, naročito srca koji je dinamički organ. Kompjutorska tomogragfija i magnetska rezonancija metode su zlatnog standarda neophodne rendgenologu i kardiologu, a za pacijenta su zantno lakše i brže neinvanzivne metode pretraga, nekada i liječenja, u odnosu na klasičnu koronorografiju. U kliničkom Zavodu za radiologiju KBC-a Osijek zanovljena je oprema koja omogućava brze pretrage i dobru dijagnostiku, a početkom iduće godine trebala bi biti postavljena i nova angio-sala s najnovijom opremom, potvrdio nam je predstojnik Zavoda, doc.dr. Tamer Salha. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.