Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjetski dan socijalnog rada obilježen u Osijeku

20.03.2018.

14:23

Autor: Radio Osijek

foto HRT/Samir Klasiček

foto HRT/Samir Klasiček

Foto: - / -

Socijalni radnici diljem svijeta obilježavaju Međunarodni dan socijalnog rada. Udruga socijalnih radnika Osječko-baranjske županije tim je povodom organizirala okrugli stol u Domu za stare i nemoćne osobe u Osijeku.

O resocijalizaciji zatvorenika i postpenalnoj zaštiti na skupu je govorila Nives Savanović koja na tome radi sa zatvorenicima u osječkome zatvoru, dok je aktivnosti i djelokrug rada Probacijskoga ureda u Osijeku predstavila Katarina Tomanović.

Savanović je istaknula kako resocijalizacija započinje ulaskom na izdržavanje kazne zatvora i traje do uvjetnoga otpusta, a zatvorenike se priprema na drukčiji način života koji će ih dočekati na slobodi. Rekla je kako je – na žalost – manji postotak onih koji doista žele promjenu te postaju recidivisti.

Tomanović je pak istaknula da je Probacijski ured u Osijeku nadležan za sve više ljudi koji svoj dug društvu izvršavaju ne kroz zatvorski sustav nego kroz neke alternativne sankcije kao što je rad za opće dobro. Posebno je ponosna na to što su u vrijeme poplava u Gunji osuđenici odradili 11 tisuća sati za opće dobro. Ustvrdila je kako je svakako dobro imati takvu drugu priliku jer se "živom čovjeku svašta može dogoditi".

Predsjednica Udruge socijalnih radnika Osječko-baranjske županije Helena Kristek na novinarsko je pitanje odgovorila što je najljepše ali i najteže u poslu socijalnog radnika. "Ljepša je strana socijalnog rada kada vidite da mlada osoba izlazi iz sustava i osposobi se za samostalni život ili kada se mlada majka koja je kao maloljetna trudnica koristila naše ustanove također postane samostalna. Lijepo je i kada obitelj uspije prihvatiti svoga ostarjelog člana ili kada dođe do posvojenja i djetetu pronađemo obitelj. Problemi su pak uvjeti u kojima radimo – siromaštvo koje je u porastu pa je sve više beskućnika", rekla je Kristek.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.