Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjetski dan stanovanja - Habitat day

01.10.2017.

22:44

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski dan stanovanja obilježava se svake godine – prvog ponedjeljka u mjesecu listopadu, a svakih 20 godina održava se konferencija Ujedinjenih naroda o stanovanju i održivom urbanom razvoju. Predstavnike Udruženja stanara grada Osijeka primila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

Konferencija UN se saziva kako bi se obnovile globalne političke obveze za održivi urbani razvoj, ocijenila dosadašnja postignuća, te našlo rješenja za nove izazove. Na konferenciji koja je prošle godine održana u Quitu u Ekvadoru, donesena je strategija koja je trebala integrirati sve komponente održivog urbanog razvoja, radi promicanja pravednosti, prosperiteta i blagostanja. Urbana područja i gradovi, kao generatori razvoja, ali i najveći potrošači dobara, sa najviše ekoloških problema, ističu se kao ključna tema planiranja održivog razvoja i rasta. Primjenom nove strategije u Hrvatskoj, ukazuje se na prioritete u kojima važnu ulogu ima –poticanje urbanog razvoja, ujednačeni razvoj, kvaliteta stanovanja, građenja i oblikovanja javnih sadržaja i prostora. Posebnu pozornost potrebno je posvetiti razvoju ugodnih i uređenih gradova za sve generacije, sagledavajući potrebe obitelji, djece, građana starije životne dobi, te svih ranjivih skupina. Strategija ukazuje na potrebu razvijanja „otpornih“ gradova u kojima će se smanjiti utjecaj klimatskih promjena, racionalizirati korištenje energije, smanjivati zagađenje, a poticati suradnja i umrežavanje gradova, inovativnost i otvorenost. Standard stanovanja kao važna komponenta životnog standarda podrazumijeva između ostalog i fizičke pokazatelje stambenog fonda u odnosu na demografske podatke.

U Hrvatskoj vlastiti stan ili kuću ima 92% građana, što nas svrstava na treću poziciju u EU ( iza Rumunjske i Bugarske) i 33. najbogatiju zemlju svijeta sa 9.100 Eur neto financijske imovine po glavi stanovnika (Dnevnik, HTV1. -27.09.2017.). Ipak, tako velik udio vlasništva nad nekretninama specifičan je za manje razvijene zemlje. Razlozi leže najčešće u tradicionalnom stajalištu – da je ulaganje u nekretnine bio najsigurniji oblik ulaganja, ali i činjenici da drugi oblici ulaganja (u manje razvijenim zemljama) nisu bili ranije dostupni ili su bili vrlo rizični. U razvijenim članicama EU puno je razvijenije tržište kapitala, a i uređeno je tržište najma stanova. Bez obzira na razloge – čovjek je uvijek nastojao stvoriti prostor koji će ga štititi, u kojem će se osjećati ugodno – stan! Stanovanje varira od krajnje jednostavnosti i zadovoljavanja osnovnih stambenih, odnosno životnih potreba do krajnje rastrošnosti. Suvremeno stanovanje danas je pitanje načina i stila života. Ono podrazumijeva moderne materijale, moderna arhitektonska rješenja, visokokvalitetne unutrašnje prostore, kvalitetne tehničke detalje i višu energetsku učinkovitost stambenog prostora. Spoj najnovije tehnologije i moderne arhitekture stvara nove dimenzije stanovanja – pametnu tj. inteligentnu kuću, koja olakšava dnevne obveze, a boravak u njoj čini jedinstvenim po ugođaju i komoditetu koji pruža. Ovakvo stanovanje je način stanovanja budućnosti, koji je već započelo, a svakim danom je sve prisutnije i na našem području. Stvari, koje su još nedavno bile nezamislive, postaju stvarnost i stil života, koji je opće prihvaćen.

Kultura i kvaliteta stanovanja jedna je od bitnih odrednica u radu Udruženje stanara grada Osijeka. Kao doprinos tome Udruženje stanara grada Osijeka organizirat će u mjesecu studenom posjet Ikea-i, Zagreb. Ikea je jedan od najvećih svjetskih koncerna koji se između ostalih djelatnosti bavi i prodajom namještaja. To je planetarno popularni brand koji je osvojio planetu svojim proizvodima za uređenje interijera i svega što ide uz dom. Kvaliteta, prepoznatljivost, nevjerojatno široki asortiman proizvoda za „svačiji džep“, to je ono što nudi IKEA i što ju zapravo izdvaja od ostatka konkurencije. Koristimo ovu priliku da obavijestimo građane, da će Udruženje stanara grada Osijeka tijekom mjeseca listopada i studenog, organizirati i predavanja u gradskim četvrtima o četiri vrlo zanimljive teme;

·  Redovito održavanje dimnjaka – sigurnije grijanje

·  AZBEST – jedan od najopasnijih zagađivača okoliša

·  Ne – plastičnim vrećicama

·  Pseći izmet – opasan za ljude

Na tribinama ćemo besplatno dijeliti brošure o navedenim temama i raditi predbilježbe za posjet IKEI – Zagreb.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.