Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjetski dan svjesnosti o autizmu

02.04.2017.

10:35

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2. travnja Svjetskim danom svjesnosti o autizmu kako bi se skrenula pozornost na potrebu poboljšanja kvalitete života osoba s poremećajima iz spektra autizma.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj živi oko 12 tisuća osoba s autizmom, a u proteklih 50 godina autistični poremećaji povećali su se čak 15 puta.

U povodu Svjetskog dana svjesnosti o autizmu plavim će svjetlima biti osvijetljeno pročelje zgrade Hrvatskog sabora jer je plava boja - boja prijateljstva s osobama s autizmom. Hrvatski se parlament time pridružuje kampanji Ujedinjenih naroda za potporu osobama s autizmom čime se želi podignuti svijest o tom poremećaju mozga na svim društvenim razinama, ali i upozoriti na važnost aktivnijeg uključivanja državnih institucija u rješavanje problema osoba s autizmom. 

Na osječkom Trgu Ante Starčevića u podne će u zrak biti pušteni plavi baloni. U Osijeku je , nakon višegodišnje borbe roditelja i djece, počela gradnja Centra za autizam, a Slavonija dosad jedina nije imala takav centar koji će olakšati terapiju i dijagnostiku.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.