Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjetski dan tla

05.12.2022.

15:10

Autor: Radio Osijek

Tlo

Tlo

Foto: Ilustracija / Radio Osijek

Od 2014. godine obilježava se u 125 zemalja svijeta kako bi se usmjerila pozornost na važnost zdravog tla i održivog upravljanja tim dragocjenim resursom. Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu u toj je prigodi predstavila na Okruglom stolu u Osijeku projekt AGROEKOTEH „Optimizacija gospodarenja i prilagodba agroekosustava i agrotehničkih mjera klimatskim promjenama”.

Poljoprivreda je vrlo ranjiva na klimatske promjene i prema procjenama će prinosi poljoprivrednih kultura do 2050. godine u Hrvatskoj biti manji za 3 do 8 posto. Zbog toga su od velikog značenja rezultati projekta  AGROEKOTEH Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te Fakulteta agrobiotehničkih znanosti uz Osijeka čiji će rezultati biti putokaz za dalje, rekao je voditelj Centra za tlo i pomoćnik ravnateljice HAPIH-a Hrvoje Hefer. "Prije 15 godina prvi su se put počeli uzimati uzorci tla s GPS kordinatama. Kroz ovaj smo projekt na 1000 lokacija ponovili uzorkovanje tla gdje ćemo vidjeti što se dogodilo s tlom u tih 15 godina - je li ono stagniralo, je li došli do degradacije i kakvo j stanje s organskom tvari u tlu". No, na žalost uočava se smanjenje organske tvari i biološke raznolikosti u tlu. Profesor Domagoj Rastija s Fakulteta agrobiotehnočkih znanosti u Osijeku ističe: "Jako smo siromašni u organskoj tvari koja utječe na strukturu, poroznost, ali i na kapacitet tla za vodu, njegovu prozračnost, mineralizaciju organske tvari i samim tim usvajanje hraniva od strane biljke iz tla".Voćar i ratar Stjepan Zorić kaže kako je u svjetlu klimatskih promjena važno voditi brigu o tlu, ali i razvijati konkurentnu poljoprivredu: "Nama poljoprivrednicima je primarno ostvarenje dohotka, jer mi živimo od poljoprivrede, no to ne znači da ne trebamo voditi brigu o tome kakvo ćemo tlo ostaviti budućim generacijama."O kvaliteti tla govori se na globalnoj razini, a u Europskoj je uniji obnova tla dio Zelenog plana koji preporučuje uporabu manje mineralnih gnojiva i pesticida te usmjerava na ekološku proizvodnju, digitalizaciju, upravljanje ugljikom i njegovo skladištenje u tlu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.