Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjetski dan turizma obilježen u Vukovaru

27.09.2022.

18:08

Autor: Marija Vukasović Petrinović

Svjetski dan turizma obilježen u Vukovaru

Svjetski dan turizma obilježen u Vukovaru

Foto: Marija Vukasović Petrinović / Radio Osijek

“Kultura, turizam i manifestacije u oživljavanju kontinentalne turističke ponude” okrugli je stol koji je održan u Vukovaru u povodu Svjetskog dana turizma. I ovogodišnji rezultati za kontinent pokazuju da imamo razloga slaviti, čulo se na skupu,  

Predsjednica FIJET Hrvatske i potpredsjednica Svjetskoga udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu Tina Eterović Čubrilo istaknula  je kako je cilj promišljanje turizma u budućnosti u održivom razvoju, tradiciji i kulturno povijesnoj baštini.

Okupljene je u ime Grada Vukovara pozdravila Kristina Bilić, pročelnica gradskoga Upravnoga odjela za gospodarstvo, naglasila je među ostalim, kako je na nama da iskoristimo velike mogućnosti  kontinentalnog turizma, koje su se posebno pokazale u vremenu pandemije koronavirusa.

Predsjednik Gradskoga vijeća Željko Sabo podsjetio je da je Vukovar prije rata bio gospodarsko i kulturno središte ovoga kraja. Do sada je dominirao ratni turizam, no zahvaljujući novim sadržajima turisti ostaju i više dana. Podsjetio je kako je Svjetsko udruženje novinara i pisaca 2011. godine Vukovaru i Muzeju vučedolske kulture dodijelilo svoju najveću nagradu Zlatnu jabuku, koja je na Dan grada 3.svibnja  iz Gradske uprave uz posebnu ceremoniju premještena u Muzej vučedolske kulture.

Direktorica Turističke zajednice Grada Vukovara Marina Sekulić izrazila je zadovoljstvo što je FIJET za godišnje obilježavanje odabrao upravo Vukovar.

"Prema broju noćenja, Vukovar je do rujna nadmašio i 2019., no još više ohrabruje podatak mjerenja kvalitete u destinaciji. Tu smo na 94,31 posto, najbolje su ocijenjene naše atrakcije koje su iznimno dobro interpretirane", podsjetila je Sekulić.

Direktorica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić  podsjetila je kako je Vukovar grad muzeja. Osim Gradskoga muzeja Vukovar i Muzeja vučedolske kulture, otvoren je i Muzej franjevačkoga samostana, Memorijalni muzej ratne bolnice, Spomen dom na Ovčari i Spomen dom kod tenka naTrpinjskoj cesti , te interpretacijski centar posvećen nobelovcu Lavoslavu Ružički u njegovoj rodnoj kući, kao i u Hrvatskome domu Vukovar.

Svjetski dan turizma u gostima u Vukovaru obilježava i Turistička zajednica grada Zagreba. Predstavila je projekt "Kultura turizma" koji se provodi i suradnji s Gradskim uredom za sport i mlade. 

Organizatori manifestacije su FIJET Hrvatska, Turistička zajednica Grada Vukovara, Grad Vukovar i Gradski muzej Vukovar.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.