Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjetski dan zdravlja: „Porazimo šećernu bolest"

07.04.2016.

00:07

Autor: Radio Osijek/AB

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski dan zdravlja, 7. travnja, ove je godine posvećen dijabetesu (šećernoj bolesti) čija raširenost u suvremenom društvu poprima razmjere epidemije, koju prate teške zdravstvene posljedice, invalidnost i komplikacije poput srčanog i moždanog udara, amputacije i oštećenja vida.

U svijetu danas više od 366 milijuna osoba boluje od šećerne bolesti, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije dijabetes je na četvrtom mjestu među uzročnicima smrti u Europi. 
Više od 40 posto dijabetičara ne zna da je bolesno. Šećerna bolest sve se češće javlja u mlađoj životnoj dobi, a više od 40 posto oboljelih ne zna da je bolesno, ističu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", koji na Svjetski dan zdravlja organizira Dan otvorenih vrata i javnozdravstvene akcije tijekom kojih će "Štamparovi" stručnjaci građane savjetovati o zdravoj prehrani, regulaciji šećerne bolesti i tjelesnoj aktivnosti.
Šećerna bolest je kronična bolest koja nastaje kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kada tijelo ne može učinkovito upotrijebiti proizvedeni inzulin. Neadekvatna proizvodnja inzulina ili njegova nedjelotvornost uzrokuju povišenu razinu glukoze u krvi (hiperglikemija). Ona može rezultirati dugoročnom štetom za organizam, odnosno oštećenjem pojedinih organa i tkiva. Od dijabetesa u Hrvatskoj boluje 315.900 odraslih osoba (što je ukupno 9,2 posto ukupne populacije) s tendencijom porasta, pa se procjenjuje da će do 2030. godine taj broj porasti na 329.300 osoba.
Na Svjetski dan zdravlja "Štampar" će organizirati i javnozdravstvenu tribinu na kojoj će predstaviti vlastite publikacije Zdravstveno-statistički ljetopis Grada Zagreba koji sadrži najznačajnije zdravstvene pokazatelje za 2015. godinu, pregled znanstvenih radova "Štamparovih" djelatnika, novo izdanje elektroničkog časopisa "Zdravlje za sve Vaš prozor u svijet javnog zdravstva", te EU projekt koji se bavi zdravom i odgovornom prehranom pod nazivom "Mi jedemo odgovorno".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.