Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjetski je dan borbe protiv astme

03.05.2016.

12:03

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski je dan borbe protiv astme koja je i na našem području u porastu. Stručnjaci to tumače sve većim brojem različitih alergena koji su oko nas. Na neke možemo utjecati i tako spriječiti, odnosno prevenirati astmu.

Dugotrajni suhi kašalj, češće zamaranje, "kratko" disanje, prvi su simptomi astme. Ako se na vrijeme i pravilno dijagnosticira, astma se može kontrolirati. Na tržištu je veliki broj različitih učinkovitih  lijekova  na koje djeca dobro reagiraju. U mlađoj dobi potrebna je velika pomoć roditelja ili staratelja koji će na vrijeme reagirati i malom bolesniku dati lijek, a ako je dijete školske dobi valja ga naučiti koristiti  lijekove i potrebnu pumpicu. Među ostalim savjetima, ukazujemo posebno na savjet liječnika o potrebi uklanjanja debelih podnih obloga, tepiha  i zastora u kojima se vole udomaćiti grinje koje su takozvani okidači poremećaja disanja i razvoja astme. Prostore u kojima dijete boravi, igra se ili spava, trebna redovito čistiti i prati. Ono što kao zajednica možemo učiniti jest voditi računa o korovima, posebice ambroziji koju treba nemilice uništavati.

/Poslušajte  tonski zapis razgovora s dr. Matom Ćurićem, dječjim pulmologom s Klinike za pedijatriju KBC-a Osijek/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.