Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjetski je dan osoba s Down sindromom

21.03.2022.

22:17

Autor: Radio Osijek

Down sindrom

Down sindrom

Foto: O.Š. Ivana Gorana Kovačića, Slavonski Brod / Radio Osijek

Osnovna škola "Ivana Gorana Kovačića" u Slavonskom Brodu obilježila ga je danas prigodnim druženjem i zabavom s djecom sa sindromom Down te njihovim roditeljima. 

Kako je istaknuo ravnatelj škole Zlatko Bagarić - žele potaknuli građane za veće poštivanje prava takvih osoba. " Većim razumijevanjem i poboljšanjem njihovog položaja u društvu možemo poboljšati kvalitetu života osoba s Down sindromom. Inače ovaj tjedan na današnji dan slavimo i Dan škole, jer je 21. ožujka rođen pjesnik Ivan Goran Kovačić po kojemu škola nosi ime. Što se tiče obilježavanja Svjetskog dana osoba sa Down sindromom trudimo se nastaviti jednu lijepu tradiciju od prije nekoliko godina i suradnju sa školom "Milan Ambruš" u kojoj se školuju djeca s teškoćama u razvoju. Organizirali smo zanimljiv i zabavan program za učenike  jedne i druge škole te za njihove roditelje i učitelje. Živimo u vremenu u kojem smo svakodnevno okruženi različitim podjelama i predrasudama, bez obzira radi li se o izgledu, snazi, vjeri ili teškoći u razvoju. Djeca sve jako dobro vide, no treba im dati priliku da to prepoznaju. Kao znak potpore djeci s Down sindromom velik je dio učenika i profesora danas došao u školu u rasparenim čarapama". Naime, ako ste na današnji dan nosili šarene čarape dali ste podršku borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u društvo. Ljudi sa sindromom Down vrlo su vesele i vedre naravi, čija pozitivna energija obavija sve koji se oko njih nađu, pa se tako simbolično nose ne samo različite čarape, već su one i vrlo veselih boja.  Inače, prosječno se jedno od 650 novorođene djece rađa se sa sindromom Down. Taj genetski poremećaj sprječava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta. Smatra se jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem postoji višak jednog ili dijela jednog kromosoma što uzrokuje različite probleme u psihofizičkom razvoju djeteta. Uzrok Downova sindroma otkrio je 1959. godine genetičar Jerome Lejeune kada je na 21. paru kromosoma otkrio kromosom viška. Umjesto dva tu su se nalazila tri kromosoma, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 kromosoma. Ime je došlo od engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji je 1866. prvi opisao sindrom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.