Hrvatski radio

Radio Osijek

14:08 / 08.04.2021.

Autor: Monika Kralj

Svjetski je dan Roma, 50 godina od londonskog kongresa

Jovica Radosavljević, Romski resursni centar Darda /foto Radio Osijek/M.Kralj

Jovica Radosavljević, Romski resursni centar Darda /foto Radio Osijek/M.Kralj

Foto: - / -

Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja svake godine u spomen na održavanje prvog Svjetskog kongresa Roma u Londonu 1971. godine. Smatra se jednim od najvažnijih događaja u povijesti Roma, a odluka o obilježavanju je donešena 1990.

Na londonskom kongresu (8.-12. travnja 1971.) usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni te je službeno prihvaćen naziv Rom, što na romskom jeziku znači čovjek. Ovaj datum obilježava se od četvrtog Svjetskog kongresa Roma održanog 1990. godine u Poljskoj, gdje je donesena odluka kako će se dan otvaranja prvog Svjetskog kongresa Roma u Londonu 1971. proglasiti Svjetskim danom Roma. Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi “Gyelem, Gyelem” (˝Idem, Idem˝).
Romi predstavljaju najveću etničku manjinu u Europi i prema procjenama u EU živi oko 6 milijuna Roma, prema popisu stanovništva provedenom u 2011. godine u Hrvatskoj je bilo 16975 Roma no procjenjuje se da ih je mnogo više, neki podaci govore i o 40 tisuća. 

U Jutarnjem programu javili smo se iz Darde gdje 19 godina djeluje Romski resursni centar s nizom aktivnosti, a osim današnje Skupštine, u sklopu obilježavanja  Svjetskog dana Roma, 25. travnja otvorit će izložbu Ujedinjeni u različitosti. 

 

razgovor s Jovicom Radosavljevićem, predsjednikom Romskog resursnog centra u Dardi

izgradnja romskog naselja u Dardi

izgradnja romskog naselja u Dardi

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.