Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjetski kongres Rusina u Osijeku

30.06.2017.

11:40

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osijek je domaćin četrnaestog Svjetskog kongresa Rusina i osmog Svjetskog foruma rusinske mladeži, a na dvodnevnoj će priredbi sudjelovati gosti iz deset država, članica Kongresa. Kulturno - umjetnički i zabavni program, na koji su pozvani svi građani, održava se u subotu u Dječjem kazalištu.

"Organizator je i domaćin skupa Društvo Rusina "Rusnak""; kaže nam predsjednik, Mijo Šantoš te pojašnjava da su Rusini nevelika etnička zajednica koja broji oko milijun i pol članova u cijelom svijetu. U Hrvatskoj ih je oko 2000, a Društvo "Rusnak" član je Svjetskog kongresa od 2005. godine. Po prvi put u povijesti kongres se održava u Hrvatskoj, a okupilo se svih 10 zemalja članica. U dva dana, koliko traje priredba, zasjedat će 10 kongresnih komisija, a naglasak će biti na čuvanju tradicije, običaja i jezika. Prigodni kulturno zabavni program održat će se u subotu u osječkom Dječjem kazalištu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.