Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjetski molitveni dan - 1. ožujka

01.03.2019.

19:37

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Riječ je o međunarodnom kršćanskom pokretu žena koje se ujedinjuju u ekumenskoj molitvi jednom godišnje - prvog petka u ožujku. Saznati, moliti, djelovati - geslo je Svjetskog molitvenog dana .

Žene se već više od 130 godina ujedinjuju u ekumenskoj molitvi jednom godišnje u više od 180 zemalja širom svijeta. Svake godine kršćani različitih tradicija i dobi taj se dan udružuju donoseći potrebe neke zemlje svijeta. Ove je godine to Slovenija. Tema ovogodišnje molitve je: "Dođite, sve je spremno"! Žene Slovenije u ovoj nas molitvi žele potaknuti na promišljanje o tome kako se odnosimo jedni prema drugima, jesmo li isključivi, tko su za nas oni s "ulice", primjećujemo li slabe, bolesne, slabe, odbačene, beskućnike, izbjeglice i siromašne?

U Hrvatskoj je Svjetski molitveni dan prisutan već 21 godinu, a obilježava se u Osijeku, Zagrebu, Vukovaru, Bjelovaru, Vinkovcima i Rijeci. Misija SMD-a je poticanje ekumenskog, međuvjerskog, međuetničkog dijaloga žena svih kršćanskih denominacija. Cilj je molitve zajedništvo u rauličitosti, djela milosrđa, humanitarno djelovanje, suosjećanje s patnjama... Svake godine svjedočimo snazi zajedništva, suosjećanja, brizi jednih za druge, vjeri... 

Natalija Velić iz Osijeka u Svjetski je molitveni dan uključena već dvadest godina. U Nacionalnom odboru Svjetskog molitvenog dana, kontakt je osoba za Hrvatsku. "U Hrvatskoj nas je četrdesetak, a u Osijeku je petnaestak aktivnih članica. Molitve zahvale i za drugoga još su snažnije od onih osobnih. Trebamo razmišljati pozitivno i biti zahvalni na onome što imamo, a imamo puno".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.