Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjetski molitveni dan: "Tko prima djecu, mene prima"

04.03.2016.

00:38

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski molitveni dan Hrvatska i ove se godine pridružuje molitvi koja se svake godine održava prvog petka u ožujku i slavi se u cijelom svijetu. U Hrvatskoj je Svjetski molitveni dan prisutan 18 godina. Obilježava se u Zagrebu, Osijeku, Vukovaru, Bjelovaru, a po prvi put i u Rijeci i Vinkovcima.

Moli se  prema istoj liturgiji koja je prevedena na više od 1000 različitih jezika i dijalekata. Svake godine molitvu, utemeljenu na biblijskim tekstovima, osmišljavaju žene iz druge zemlje svijeta, što nam omogućuje da čujemo glasove žena, svake godine s različitog kraja svijeta, koje izražavaju svoje nade i brige te ih pred ostatak svijeta donose u molitvi. Kada je prije nekoliko godina odbor kubanskih žena različitih kršćanskih denominacija započeo s pripremom liturgije za 2016. godinu, nitko nije ni slutio u kakvim će se političkim previranjima danas zemlja nalaziti. Ono što je u kubanskoj liturgiji slikovito osmišljeno kao molitva i nadanje, danas, nakon više od 50 godina, čini se da se ostvaruje. „Zidovi“ embarga i izolacije pretvaraju se u „vrata" koja se otvaraju i omogućuju uvoz proizvoda koji su nužni za život. Najznačajniji događaj u povijesti Kube do danas bila je revolucija pod Fidelom Castrom i njegovim istomišljenicima koji su 1959. godine pobijedili tada vladajući diktatorski režim. Kuba je tako 1961. godine postala jednostranačka socijalistička država. Do 1992. godine bila ateistička država. U godinama nakon toga zajamčena je vjerska sloboda, no samo pola stanovništva smatra se vjernicima, najvećim dijelom katolicima, no jača pojava santerizma, mješavine katolicizma i raznih afričkih vjerovanja i kultova. U ateističkom razdoblju Kube odrasla je generacija bez vjerskog odgoja, a sada bake, koje su se unatoč diskriminaciji i represiji držale vjere i okupljale na bogoslužja, prenosile biblijski nauk i kršćanske vrijednosti svojim unucima.  

                

U ovogodišnjem bogoslužju Svjetskoga molitvenog dana upoznajemo četiri generacije kubanskih žena. U tom susretu govore o snovima starijih, viziji mladih i mudrosti djece. Govore nam i o problemima svoje zemlje nastalim zbog trgovinskog embarga i s time povezanom emigracijom, ali i hvale prednosti socijalistički organiziranog društva: školstvo i visoko obrazovanje te napredni sustav zdravstvene skrbi koji su besplatni za sve društvene slojeve. Predstavljaju nam i dio kubanske povijesti, zemljopisna obilježja, kulturu i vjeru, pozivajući nas štovanje Boga. U središtu bogoslužja na temu Isusovih riječi Pustite dječicu neka dolaze k meni; ne priječite im jer takvih je kraljevstvo Božje! (Mk 10,14), priča je o djeci koju Isus blagoslivlja (Mk 10,16). 

 Isus prekorava učenike zbog grubog ponašanja prema djeci i izaziva ih da prepoznaju Božju ljubav na licima te djece i njegovu brigu za njih, da od djece nauče kako primiti kraljevstvo Božje jer Tko prima djecu, mene prima, kaže Isus.

Svi smo pozvani biti kao djeca jer će samo takvi ući u kraljevstvo Božje.U Hrvatskoj je Svjetski molitveni dan prisutan 18 godina. Obilježava se u Zagrebu, Osijeku, Vukovaru,  Bjelovaru, a ove godine po prvi put i u Rijeci i Vinkovcima.Misija SMD-a je poticanje ekumenskog, međuvjerskog i međuetničkog dijaloga te zajedništva žena svih kršćanskih denominacija. Cilj je molitve zajedništvo u različitosti, djela milosrđa, humanitarno djelovanje, suosjećanje s patnjama drugih, djelatna ljubav i sebedarje.Tijekom bogoštovlja prikupljaju se milodari. Većina prikupljena novca širom svijeta šalje se zemlji koja je osmislila liturgiju za tu godinu. Tim se novcem pomažu i različiti obrazovni projekti, projekti promicanja kulture, zdravstvene skrbi i poboljšanja položaja žena u društvu.

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.