Hrvatski radio

Radio Osijek

Szijarto: manjinska politika Mađarske i Hrvatske primjer svima u EU

28.04.2022.

16:09

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Peter Szijjarto i Robert Jankovics u Bilju

Peter Szijjarto i Robert Jankovics u Bilju

Foto: Željka Bačić / Radio Osijek

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto izjavio je danas u Bilju  kako Mađarska i Hrvatska vode manjinsku politiku na temelju načela zaštite manjina, koja može biti primjer svima u Europskoj uniji.

Nakon sastanka s predstavnicima Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (DZMH) Szijjarto je rekao novinarima kako mađarska zajednica u Baranji uživa stalnu podršku hrvatske Vlade u sve većem opsegu, a da mađarska Vlada čini isto s hrvatskom zajednicom u Mađarskoj.

Uzajamno poštivanje naših nacionalnih zajednica i manjina omogućuje da se povremena teška pitanja rješavaju na temelju uzajamnog poštovanja, a veliku ulogu u tome ima i DZMH te njezin predsjednik Robert Jankovics, koji je saborski zastupnik, rekao je Szijjarto.

Ocijenio da su na nedavnim mađarskim parlamentarnim izborima Mađari birali između rata i mira, i donijeli su jasnu odluku da su za mir i sigurnost.

Ni do tada, a ni od sada nećemo donositi nikakve odluke koje bi riskirale uplitanje Mađarske u rat u našem susjedstvu, poručio je Szijjarto.

Kazao je kako je na izborima sudjelovalo sudjelovalo 318 tisuća Mađara izvan Mađarske, među kojima i iz Hrvatske, te kako su mađarske vlasti željele omogućiti sudjelovanje svim dijelovima naroda u donošenju važnih odluka, a što "ljevica osporava Mađarima izvan Mađarske". Na taj način mađarska zajednica u Hrvatskoj je dokazala da sudjeluje u važnim odlukama matične zemlje, a tu sam da potvrdim da Mađari u Hratskoj mogu računati na podršku matice, koja će se nastaviti u području kulture, vjerskog života i gospodarstva, rekao je Szijjarto.


Na upit novinara o zbrinjavaju ukrajinskih izbjeglice Szijjarto je rekao kako je to najveća humanitarna akciju u mađarskoj povijesti, te da je Mađarska do sada prihvatila 640 tisuća izbjeglica iz Ukrajine.

Na upit o završetku mađarske dionice međunarodnog cestovnog 5C koridora Szijjarto ističe kako je proljeće 2024. godine rok do kada bi se auto cesta M6 trebala povezati s hrvatskom autocestom na mađarskoj granici. "Nadam se da će se do tada riješiti pitanje ulaska Hrvatske u Schengen, jer ako se to do tada ne dogodi morat ćemo graditi granični prijelaz, a to je veliki trošak i gubitak vremena. Nadamo se da to nećemo morati učiniti, i dajemo punu podršku ulasku Hrvatske u Schengen", istaknuo je Szijjarto.


Predsjednik DZMH i saborski zastupnik Robert Jankovics zahvalio je mađarskoj Vladi na pomoći koju je pružila Hrvatskoj u vrijeme ratnih zbivanja, pandemije i potresa te na potpori Hrvatskoj za ulazak u Schengensku zonu.

Ocijenio je kako će rezultat nedavnih mađarskih parlamentarnih izbora za Mađare u Hrvatskoj znači nastavak do sada uspostavljene suradnje s mađarskom Vladom. Mi smo u sretnoj situaciji, jer možemo biti vjerni naciji i dobri građani Hrvatske. Našu zajednicu ćemo oblikovati tako da ćemo sami određivati prioritete i za njih dobivati potporu iz Budimpešte, dodao je Jankovics.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.