Hrvatski radio

Radio Osijek

Talijanski drvoprerađivač želi tvornicu u Vukovaru

03.02.2017.

15:03

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Talijanska Florian grupa koja se bavi drvnom industrijom, predstavila je u Vukovaru projekt ulaganja u izgradnju tvornice finalnih proizvoda od drva u čiju je izgradnju spremna uložiti 25 milijuna eura i zaposliti oko 500 radnika.

Predsjednik Uprave Florian grupe Elvio Florian naveo je kako ta grupa u Hrvatskoj ima pet tvornica i veliku želju u Vukovaru otvoriti šestu. Za Vukovar su, kako je kazao, zainteresirani zbog smještaja uz Dunav i zakonskih povlastica. "Mi smo spremni, samo čekamo da donesete odluku", poručio je.
Prema riječima člana Uprave za financije Floriana Hrvatske Viktora Horvatinovića, Florian Grupa je u 2016. godini ostvarila konsolidirani prihod u iznosu 116 milijuna eura, a Florian Hrvatska 46 milijuna eura. "U Hrvatskoj smo jedan od najvećih stranih ulagača u drvni sektor i trenutačno zapošljavamo više od 650 radnika koji rade prvenstveno na izradi finalnih proizvoda koji se izvoze na tržište zapadne Europe", rekao je Horvatinović. Ova grupa u Hrvatskoj ima pet proizvodnih pogona, među inima u Pleternici, Lipovljanima i Kutini, koji ostvaruju prihod od 46 milijuna eura.
Član Uprave za proizvodnju Floriana Hrvatske Mario Vučko kazao je kako bi Florian grupa u Vukovaru izrađivala gotove podove i masivne ploče uz proizvodnju električne i toplinske energije. "Ova ideja i projekt ne zasnivaju se na ugrožavanju postojećih pilanskih kapaciteta ovdašnjih drvoprerađivača niti želimo ikome preoteti sirovinu", rekao je.
Konferenciji za novinare nazočan je bio i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je ocijenio kako pokretanje investicije Florain grupe u Vukovaru ovisi o državi i nadležnim ministarstvima. "Sve dosadašnje Vlade nisu našle načina da vrate život u Vukovar te smo sami odlučili poduzeti neke korake, a rezultat je ovo. Rok za pokretanje investicije je dvije godine od potpisivanja ugovora koji će investitoru jamčiti dotok sirovine, a investicija bi se realizirala u vukovarskoj gospodarskoj zoni", kazao je Penava, koji se nada da će Vlada otkloniti sve prepreke investiciji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.