Hrvatski radio

Radio Osijek

Talijanski investitori u Vukovaru

12.06.2015.

16:54

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Župan vukovarsko-srijemski Božo Galić primio je predstavnike tvrtke Consuenergy S.P.A. iz talijanskoga grada Trevisa. U izaslanstvu koje je posjetilo Vukovarsko-srijemsku županiju bili su Mauro Guglielmin, komercijalni direktor i Renzo Boscheratto, tehnički direktor, predvođeni konzultantom Davorom Šustarom, direktorom tvrtke Adriatic Business Consulting (ABC) iz Rijeke.

Tvrtka CONSUENERGY predstavila je korištenu tehnologiju, potrebe za biomasom kao temelj za proizvodnju toplinske i električne energije te mogućnosti suradnje i financiranja projekta od interesa Vukovarsko-srijemske županije.  Direktor Šustar osvrnuo se na interes talijanskih tvrtki za ulaganjem na području naše županije.
Spomenuta tvrtka, kako se navodi u priopćenju,  razvija inovativne projekte na području  obnovljivih  izvora energije (energija sunca, vjetra, vode, bioplina i biomase). Nudi svoje tehničke, administrativne  i financijske sustave po sistemu "ključ u ruke". Predlaže troškovno učinkovitija rješenja te pruža ekonomske analize ulaganja.
Nakon predstavljanja tvrtke,  pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i šport doc.dr.sc.Jadranka Mustapić-Karlić predstavila je potrebe javnih školskih ustanova na području Vukovarsko-srijemske županije za jeftinijim izvorima energije, a direktor tvrtke Eko-sustav d.o.o. Vladimir Smolčić osvrnuo se na dostupnost biomase na području Vukovarsko-srijemske županije.

S obzirom da potencijalne ulagače zanimaju mogućnosti ulaganja u poljoprivredu s naglaskom na povrtlarstvo, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Andrija Matić predstavio je navedene mogućnosti županije u tom segmentu.
Zaključeno je kako će se zajednička suradnja nastaviti u segmentima koje su od obostranog interesa, a u jesen, tijekom Vinkovačkih jeseni planira se trodnevna konferencija u sklopu koje će se održati i radionica na kojoj bi utvrdili daljnju suradnju u području poljoprivrede i korištenja obnovljive energije, zajedno s drugim zainteresiranim partnerima iz talijanske regije Venetto.
Nakon sastanka predstavnici talijanske tvrtke, u pratnji gradonačelnika Josipa Šarića, obišli su grad Otok i posjetili poduzetničku zonu te saznali nešto više o izvorima biomase na tom području. Zatim su obišli i Općinu Nijemci  te razgovarali s načelnikom Općine Nijemci Ivicom Klemom o kvalitetnoj poljoprivrednoj zemlji koja je potencijalno iskoristiva za investicije u povrtlarstvo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.