Hrvatski radio

Radio Osijek

Tamburica pod rukom za Njikoša i Kolarića

06.11.2022.

21:09

Autor: HRT/Radio Osijek

HKUD Željezničar Osijek

HKUD Željezničar Osijek

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Udruga Šokačka grana iz Osijeka i Slavonsko tamburaško društvo Paje Kolarića organizirali su večeras 12. Dane Julija Njikoša, a obilježena je i 146. obljetnica smrti Paje Kolarića, utemeljitelja hrvatske tamburaške glazbe. Na koncertu u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića pod nazivom "Tamburica pod rukom" bila je i Vera Svoboda, udovica priej 10 godina preminulog Julija Njikoša i ovogodišnja dobitnica Porina za životno djelo. 

Posjetitelji osječkog malog kazališta uživali su u kratkom programu u kojem je sudjelovao juniorski orkestar Slavonskog tamburaškog društva Paje Kolarića pod vodstvom Miloša Grubića, ženka pjevačka skupina Šokice i muška pjevačka skupina Šokci te mladi članovi Hrvatskog kulturnoumjetničkog društva Željezničar iz Osijeka. Predsjednici dviju udruga koje njeguju tamburašku glazbu i šokačku kulturu, Denis Škugor i Goran Đaković istaknuli su u pozdravnim govorima kako Šokačka grana i STD Paje Kolarića imaju ozbiljan i težak zadatak- sačuvati bogato kulturno i tradicijsko nasljeđe koje su im povjerili Pajo Kolarić, kao utemeljitelj prvog tamburaškog orkestra na našim prostorima i Julije Njikoš koji je bio utemeljitelj obiju udruga i u svom je dugogodišnjem skladateljskom i novinarskom radu promovirao koncertnu tamburašku glazbu, ali i tradiciju i običaje Slavonije, Baranje i Srijema. 

Njikoševa udovica, ovogodišnja dobitnica Porina za životno djelo Vera Svoboda izjavila je kako se rado vraća u Osijek i žali što je uopće odlazila iz najdražega grada te u ime obitelji Njikoš posebno zahvalila Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji te Šokačkoj grani i Slavonskom tamburaškom društvu Paje Kolarića što su organizacijom ovoga koncerta zadržali tradiciju i sjećanje na osječkog velikana tamburaške glazbe Đulu Njikoša. 

Tijekom koncerta posebno je istaknuta uloga Julija Njikoša kao utemeljitelja Festivala umjetničke tamburaške glazbe (nekadašnjeg Međunarodnog festivala hrvatske tamburaške glazbe) koji se održava od 1961. godine, bio je jedan od utemeljitelja i prvi dirigent Slavonskog tamburaškog društva Paje Kolarića 1953. godine, ali i veliki skladatelj, obrađivač tradicionalnih slavonskih napjeva, novinar koji je snimio bezbroj reportaža o slavonskoj tradiciji i običajima i promotor tamburaške glazbe kao urednik glazbenih redakcija Radio Osijeka i nekadašnjeg Radio Zagreba (danas Hrvatskoga radija). 

Poslušajte i razgovore s dirigentom juniorskog orkestra STD Paje Kolarića Milošem Grubićem, počasnom predsjednicom Šokačke grane Verom Erl i Verom Svobodom, udovicom Julija Njikoša.

reportaža s koncerta

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.