Hrvatski radio

Radio Osijek

Tamburo, miljenice

25.05.2023.

00:46

Autor: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Koncert Tamburo miljenice

Koncert Tamburo miljenice

Foto: D. Lončarić / HRT

Osječki vrsni tamburaški orkestar, Golden Strings Orchestra, održao je svečani godišnji koncert. Pozvali su i vrlo zanimljive goste iz Bugarske. 

Bio je to drugi godišnji koncert nedavno osnovanog orkestra koji redovito dobiva najveće pohvale i priznanja struke pod nazivom "Tamburo miljenice".

Prije početka s oduševljenjem je pozdravljena gesta poznatog osječkog tamburaškog mentora i graditelja tambura  Stevana Tatića koji je nakon prošlogodišnjega koncerta odlučio Golden Strings Orchestru izraditi i darovati E-brač. Tatić je tom prigodom Golden Strings Orchestru dodijelio i laskavu titulu najboljeg tamburaškog orkestra u Hrvatskoj. 

Golden Strings Orchestra i njihov voditelj i dirigent Marko Sesar nakon toga su polusatnim nastupom i potvrdili kako je riječ o vrhunskim glazbenim virtuozima, a osim spomenutog Vrtuljka izveli su još nekoliko vrlo zahtjevnih skladbi S. Leopolda, V. Zirduma, F. Pogrmilovića, T. Ranogajca, A. Dvoraka i P. Sarasate.


Članovi Golden Strings Orchestra ove su godine na koncert pozvali prijatelje s Akademije glazbe, plesa i umjetnosti iz Plovdiva u Bugarskoj koji su se također predstavili u polusatnom glazbenom programu. Akademski folklorni orkestar osnovan je 1982. godine. Najbolji su svirači bugarskih folklornih instrumenata. Glavni su ciljevi orkestra promovirati bugarski folklor u zemlji i inozemstvu, promovirati autentične pjesme i kompozicije iz svih dijelova Bugarske, pružiti mogućnost javnoga nastupa mladim i talentiranim glazbenicima (pjevačima i instrumentalistima) te održavati koncerte, snimati materijale za Bugarski nacionalni radio i televiziju, održavati edukacijske produkcije itd. Od osnutka do danas orkestar je održao više od 1000 koncerata u Bugarskoj i inozemstvu. Osvojio je brojne nagrade na festivalima i natjecanjima. Orkestar ima 3 snimljena CD-a, 2 DVD-a i brojna sudjelovanja na Bugarskoj nacionalnoj televiziji i radiju.

Voditelj i dirigent Akademskoga folklornoga ansambla je doc. art. Vladimir Vladimirov.


Na pozornici su im se pridružili i domaćini iz Golden Strings Orchestra. Ujedinjeni u glazbi, zajedno su izveli Sinagovski tanc Angela Dimitrova i oduševili brojne publiku u dvorani. Slično je bilo i nakon izvedbe završne skladbe, Šokačkih nadigravanja Krunoslava Dražića. 


Predsjednica Glazbene udruge Golden strings, Dora Knežević uručila je pred kraj koncerta  prigodne zahvalnice i darove osobama i institucijama koje su pomogle u realizaciji drugog godišnjeg koncerta Tamburo miljenice.


Galerija
., Foto: ./.
., Foto: ./.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.