Hrvatski radio

Radio Osijek

Tanka linija od dobre namjere do diskriminacije

09.12.2015.

14:40

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nespretno sročeno priopćenje komunalnog poduzeća Univerzal iz Đakova o besplatnim ulaznicama za đakovačko klizalište djeca koja u vrijeme priprave za Božić u 7 ujutro dolaze na zornice od pozitivne namjere grada postala je priča- slučaj o diskriminaciji djece.

Na današnjoj je konfereciji za novinare gradonačelnik Đakova Zoran Vinković rekao da poziv nije poslan samo crkvi već i školama, dječjim vrtićima, sportskim klubovima koji tako ulaznicama za klizalište, koje se otvara u petak, mogu nagraditi, na primjer, odlikaše ili dobre sportaše a grad je besplatne ulaznice osigurao i za djecu iz socijalno ugroženih obitelji. Nema nikakve diskriminacije, ni kao gradonačelnik ni kao čovjek ne brojim krvna zrnaca, grad ni u jednom dokumentu nema kriterij vjerske ili nacionalne pripadnosti- kaže Vinković. Klizalište je, zaključuje, projekt veselja a ne podjela a prvih 10 dana klizanje će biti besplatno za sve koji na klizalište dođu.

Župnik župe Svih svetih Tomislav Ćorluka kaže da svake godine nagrađuju djecu koja dolaze na zornice i zahvalan je gradu jer djecu, ističe, treba odovojiti od televizora i kreveta, dobro je da dođu na zrak i bolje da dođu na klizalište nego da je prazno.

Udruge  Protagora i LiberOs tražile su očitovanje pravobraniteljice koje priču sa zornicom smatraju očitom diskriminacijom jer se, objašanjavaMirna Zlatić iz LiberOs-a, promiču interesi samo jedne vjerske zajednice nauštrb djece ostalih građana koji nisu katolici.

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić ocjenjuje da ne bi bilo sporno da crkva sama nagradi vjernike a kada to čini grad može se govoriti o stavljanju djece u diskriminatorni položaj.

Iz priopćenja pravobraniteljice izdvajamo: "Doznavši kako Grad Đakovo i gradsko komunalno poduzeće Univerzal d. o. o. besplatnim ulaznicama za klizanje nagrađuju djecu koja redovito dolaze na jutarnje katoličke mise, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić je 8. i 9. prosinca 2015. javno, putem nekoliko medija upozorila da bi takvo postupanje bilo diskriminatorno. 

Pravobraniteljica smatra neprihvatljivim da grad, kao jedinica lokalne samouprave, čija zadaća jest skrbiti o interesima sve djece na svome području, razlikuje djecu po vjerskoj pripadnosti i sudjelovanju u određenim vjerskim aktivnostima te ih zbog takvog sudjelovanja nagrađuje besplatnim ulaznicama za klizanje ili kakvom drugom nagradom. Napominjemo da takva praksa predstavlja diskriminaciju po osnovi vjere i uvjerenja, i to i djece koja ne prakticiraju katoličke vjerske običaje, i djece drugih vjeroispovijesti, i djece koja nisu vjernici.

Takvo upozorenje pravobraniteljica danas je uputila gradonačelniku i Gradskom vijeću Grada Đakova te gradskom komunalnom poduzeću Univerzal d. o. o. Također im je preporučila da ukinu takvu odluku i praksu dovođenja u neravnopravan položaj djece po osnovi vjere i uvjerenja ili prakticiranja vjerskih običaja, kao i da svoj djeci u Đakovu omoguće ravnopravan položaj u uživanju navedenih usluga i pogodnosti koje im se pružaju u njihovom gradu.
U svojoj preporuci pravobraniteljica je podsjetila na obvezu poštovanja zabrane diskriminacije iz Zakona o suzbijanju diskriminacije kojim je zabranjeno stavljanje u nepovoljniji položaj bilo koje osobe po osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja itd. Slične odredbe postoje i u Ustavu RH i u Konvenciji o pravima djeteta."

     

 

  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.