Hrvatski radio

Radio Osijek

Tečaj za rad s gluhoslijepim osobama

08.04.2019.

12:39

Autor: Ksenija Zelenić

HRT - Radio Osijek

HRT - Radio Osijek

Foto: - / -

U Osijeku traje dvodnevni tečaj j za rad s gluhoslijepim osobama. Okupio je blizu 50 polaznika, koji se po svojoj prirodi posla susreću s mnogo ljudi, primjerice socijalni djelatnici, nastavnici ili djelatnici za različitim šalterima.

Tečaj ih priprema za rad s gluhoslijepim osobama, kojih je u Hrvatskoj prema registru Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike oko 1400. Svakodnevno se susreću s brojnim problemima, koji bi se možda lakše rješavali kada bi upravo gluhoslijepe osobe bile uključene u izradu pravilnika ili donošenje zakona, kaže predsjednica Europskog udruženja slijepih i predsjednica Hrvatskog Saveza gluhoslijepih osoba „Dodir”, doktorica znanosti Sanja Tarcaj. 
Usto, pitanje  broja prevoditelja znakovnog jezika i asistenata u nastavi koji su različito plaćeni, je također veliki problem. Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo  demografije,obitelji, mladih i socijalne politike imaju , kaže dr.Tarcaj, izgleda različite cjenike za iste stručnjake.
Pitanje jednog od najvećeg invaliditeta, sljepoće i gluhoće, ili gluhoslijepih osoba, što uključuje poteškoće pohađanja vrtića, razvoja govora,čitanja , obrazovanja, kod nas još uvijek nije riješeno na odgovarajući način, čulo se na ovom tečaju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.