Hrvatski radio

Radio Osijek

Tehnički ministar poljoprivrede Davor Romić u Osijeku

25.07.2016.

14:58

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sustav navodnjavanja Baranja za pet tisuća hektara poljoprivrednih površina pri kraju je druge faze. Uskoro bi trebao biti spreman za korisnike koji se mogu javiti na natječaj iz Programa ruralnog razvoja za mjeru 4.3.1. -investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja.

Za to smo osigurali alokaciju od 370 milijuna kuna. Imamo pripremljene projekte, natječaj iz Programa ruralnog razvoja za mjeru 4.3.1. bit će otvoren tri mjeseca i na njega se mogu javljati jedinice lokalne, odnosno regionalne samouprave. Do kraja godine, projekt će biti u potpunosti završen, što automatski znači navodnjavanje za 5 000 hektara: 3 500 ha na području Belja, a ostatak je namijenjen obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, rekao je tehnički ministar poljoprivrede Davor Romić.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić pojasnio je kako je to jedan od dvanaest sustava navodnjavanja na ovom području, koji je u visokoj je fazi  realizacije. Lateralni kanal  vrijednosti  53 milijuna kuna završen je  u prvoj fazi. Druga je faza vrijedna 23 milijuna kuna, od kojih županija izdvaja gotovo 5 milijuna kuna.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je kako je lateralni kanal, dužine 12 km napravljen prošle godine. Ove se godine radi na detaljnom navodnjavanju-više od 40 ustava, veći broj propusta, odnosno sve ono što je potrebno za odvodnju i navodnjavanje po parcelama. Za navodnjavanje će se koristiti dunavska voda, a isto tako u slučaju potrebe vršit će se odvodnjas poljoprivrednog zemljišta.    

Bivši ministar Tihomir Jakovina ni danas nije objasnio zašto je  dvojici direktora Hrvatskih šuma  potpisao višemilijunske bonuse, za što je javnost doznala  nakon što su tužili tvrtku jer im ih  je ministar poljoprivrede Davor Romić odbio isplatiti. Ministar Romić komentirao je danas u Osijeku nakon obilaska sustava navodnjavanja Baranja aferu u hrvatskim šumama. Ja sigurno neću isplatiti bonus što se tiče Hrvatskih šuma. Oni koji su trebali dobiti isplatu bonusa podnijeli su tužbu baš zto što im nisam isplatio taj bonus.

Ministra Romića novinari su pitali i zašto nije smijenjen predsjednik Uprave hrvatskih šuma Ivan Pavelić, jesu li točne informacije da su se zbog bonusa otpuštali radnici Hrvatskih šuma te ima li još takvih tvrtki u njegovu resoru? To je jedan proces, imamo Zakon i moramo ga poštovati. Što se tiče otpuštanja radnika raspolažem informacijama da je negdje oko njih 1200 otpušteno od 2012. do danas. Naložio sam istrage, odnosno analize. Kad dobijem sve rezultate odgovorit ću i na sva vaša pitanja. Istražuju se i drugi takvi eventualni slučajevi u mojem resoru. Ne mogu odgovoriti ima li ih još do trenutka dobivanja svih informacija. Moram reći da me i ovaj slučaj jako iznenadio. Jednostavno nisam očekivao da postoje takvi ugovori, pogotovo kad se radi o trgovačkom društvu od strateškog, javnog interesa koje ima monopol-postojanje takve mogućnosti ocjenjujem neprihvatljivom. U ovom trenutku mogu samo reći da u svojih šest mjeseci, koliko sam ministar, imam jako puno prigovora vezano uz funkcioniranje Hrvatskih šuma. Ja u ovom trenutku funkcioniram kao predstavnik Skupštine, naime ministar poljoprivrede je po svojoj funkciji i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma.       

Ministar Romić komentirao je i medijske napise o tome prekoračuje li tehnička Vlada svoje ovlasti? Više je puta u ovih mjesec i pol dana, koliko imamo tehničku Vladu, postavljeno to pitanje iz oporbe, a ovaj put ga navodno postavljaju neki ustavni suci. Funkcioniram kao dio Vlade, radim sve ono što je predviđeno u Zakonu o Vladi i primopredaji vlasti. Moram raditi jer i primam naknadu kao ministar poljoprivrede. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.