Hrvatski radio

Radio Osijek

Tematska sjednica Gradskog vijeća Vukovara o strateškim projektima

13.04.2022.

15:14

Autor: Marija Vukasović Petrinović

Tematska sjednica Gradskog vijeća Vukovara o strateškim projektima

Tematska sjednica Gradskog vijeća Vukovara o strateškim projektima

Foto: Marija Vukasović Petrinović / Radio Osijek

Na 7. tematskoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara većinom glasova vijećnika usvojen je Zaključak o tematskoj raspravi o uvrštavanju strateških projekata Grada Vukovara u Plan razvoja Vukovarsko-srijemske županije od 2021. do 2027.godine. Prvi put u povijesti Gradskog vijeća Vukovara, na sjednici je bio i vukovarsko srijemski župan.

U okviru Plana razvoja za razdoblje od 2021.-2027. godine među deset razvojnih projekata Vukovarsko-srijemske županije ne nalazi se niti jedan iz grada Vukovara iako je Grad tada predložio četiri projekta – Poljoprivredno-prehrambeni centar Agro Vukovar vrijedan 75 milijuna kuna, Tehnološki centar Vukovar procijenjene vrijednosti 60 milijuna kuna te dva, uvjetno rečeno, manja projekta – nadogradnja vanjskih bazena na Plivalištu Vukovar procijenjene vrijednosti 28 milijuna kuna i izgradnja dvorane za tenis vrijednosti oko 6,5 milijuna kuna.

Gradonačelnik Penava izvijestio je kako se tema sjednice tiče svih stanovnika Vukovarsko-srijemske županije jer ona može biti jaka koliko su jake jedinice lokalne samouprave na njenom području.

"Na 2. sjednici Partnerskog vijeća za područje VSŽ održanoj 30. rujna 2020. godine niti jedan naš predloženi projekt nije naišao na prihvaćanje. Tek nakon inicijative predstavnice Grada Vukovara Ivane Mujkić, projekt proširenja vanjskih bazena u Vukovaru uvršten je kao podprojekt. Smatram apsolutno nelogičnim i neprihvatljivim da grad Vukovar bude tako zapostavljen kao i da za to nema niti jednog valjanog argumenta. Posebice ako uzmemo u obzir ratna razaranja i prouzročenu ratnu štetu koju ne možemo zanemariti. Stoga se pitamo gdje je tu ravnomjeran razvoj svih dijelova županije? Očekujemo da se uvaži mišljenje Gradskog vijeća Grada Vukovara i značenje grada Vukovara te da krenemo u kooperativnu suradnju i ravnomjerni razvoj svih jedinica lokalne samouprave naše županije. Predočili smo argumente i brojke, vjerujem da ćemo s obzirom na županov iskazan stav pronaći najbolje rješenje "– naveo je Penava.

Župan Damir Dekanić naglasio je kako ni sam s dolaskom na novu dužnost nije bio suglasan s određenim projektima. Smatra da za određene propuste učinjene ranije ne može biti odgovoran, kao i da je svima na Partnerskom vijeću ponudio mogućnost da reagiraju .

- U cilju mi je ravnomjeran razvoj županije i pri tome neću imati predrasuda niti ikoga preferirati. Želim da komuniciramo, surađujemo i zajedno radimo na dobrobit cijele županije. Želja mi je da pronađemo rješenje da se strateški projekti koje Grad Vukovar želi uvrste u Plan razvoja VSŽ, ukoliko to ne naruši dinamiku razvojnog plana, no jednako tako ističem kako se prije svega moraju poštivati procedure pri uvrštavanju strateških projekata u Plan razvoja – poručio je župan.

S devet vijećnika „za” i sedam „suzdržanih” usvojen je Zaključak o tematskoj raspravi po pitanju uvrštavanja strateških projekata Grada Vukovara u Plan razvoja Vukovarsko-srijemske županije 2021.-2027.

- Vijećnici HDZ-a tražili su da se u zaključak uvrsti jedna rečenica koja kaže da se projekti uvrste ukoliko to ne našteti dinamici donošenja Plana razvoja. Međutim, uvođenje ovih projekata će to naravno učiniti tako da su oni dovedeni u situaciju da biraju između stranke i interesa grada. Nažalost vijećnici HDZ-a i SDSS-a ostali su suzdržani brinući o dinamici Plana razvoja županije u kojemu uopće nema projekata grada Vukovara – pojasnila je pročelnica Ureda gradonačelnika Ivana Mujkić dodajući kako je potrebna samo dobra volja da se ti projekti uvrste.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.