Hrvatski radio

Radio Osijek

13:02 / 14.07.2015.

Autor: Samir Klasiček

Temeljni kamen za Sveučilišnu knjižnicu

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Kampusu osječkoga Sveučilišta položen je temeljni kamen nove zgrade Sveučilišne knjižnice i Multimedijskog centra. Nova zgrada, površine 11 tisuća četvornih metara, bit će smještena u neposrednoj blizini Poljoprivrednog fakulteta, na prostoru nekadašnjeg vojnog igrališta.

U prvoj fazi radova gradit će se dvije podzemne etaže, što Sveučilište financira s 20 milijuna kuna. Radove će izvoditi osječka tvrtka Gradnja, a očekuje se da će prva faza biti završena za godinu dana. Cjelokupna investicija, s još četiri etaže, vrijedna je 140 milijuna kuna, pri čemu se računa na financiranje iz europskih fondova, a završetak radova predviđa se do kraja 2018. godine. Rektor Sveučilišta Željko Turkalj istaknuo je kako je riječ o najvažnijem infrastrukturnom objektu u kampusu jer je namijenjen svim sveučilišnim sastavnicama. Uz rektora, temeljni su kamen položili ravnateljica Gradske i sveučilišne knjižnice Dubravka Pađen Farkaš i predsjednik Studentskoga zbora Dalibor Tufeković.
Pađen-Farkaš istaknula je kako je riječ o povijesnom trenutku te ocijenila kako je postojeća zgrada nedostatna za smještaj građe i potrebe korisnika, budući da GISKO trenutačno obavlja funkciju narodne odnosno gradske i sveučilišne odnosno znanstvene knjižnice. Rektor je najavio i da će do kraja godine završiti izgradnja novog Građevinskog fakulteta, a u idućih mjesec dana na Sjenjaku počinje obnova najstarijeg Studentskog doma. Usto, do kraja godine raspisat će se natječaj za izradu projektne dokumentacije za izgradnju aneksa paviljona novog Studentskog doma u Kampusu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.