Hrvatski radio

Radio Osijek

Tena Dundović: "Njima najviše treba topla riječ, ljudskost i razmijevanje"

18.04.2017.

13:43

Autor: Sanja Račić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Pravnom fakultetu u Osijeku održan je okrugli stol "Uloga mladih u integraciji osoba pod međunarodnom zaštitom i promoviranju konvencije o zaštiti izbjeglica".Dio je to međunarodnog projekta "PROMISE" kojega provode pravni fakulteti i nevladine organiziacije iz šest europskih država.

Međunarodni projekt "PROMISE" nastao je kao odgovor na veliki broj izbjeglica koje od 2015. godine dolaze u Europu.

"Potrebno je informirati javnost o važnosti pravne zaštite izbjeglica poštujući Konvenciju o statusu izbjeglica iz 1951. godine ivodeći računa o današnjem društvenom i političkom kontekstu te problemima s kojima se tražitelji azila i izbjeglice suočavaju. Obrazovne ustanove, lokalne vlasti, organizacije civilnog društva, a posebno organizacije mladih, pokušat će dati svoj doprinos promoviranju tolerancije informiranjem javnosti o problemima izbjeglica i migranata. Važno je njegovati bolje razumijevanje s lokalnim stanovništvom i time olakšati prihvat osoba pod međunarodnom zaštitom i njihovu integraciju u društvo u zemljama Europske unije", istaknula je moderatorica okrugloga stola doc.dr.sc Helga Špadina. 

U projektu sudjeluju mladi iz Bugarske, Italije, Litve, Mađarske, Velike Britanije i Hrvatske. Studentica pete godine Pravnog fakulteta u Osijeku Tena Dundović volontirala je u osječkom Centru za mir, nenasilje i ljudska prava, Prihvatilištu za tražitelje azila u Kutini i Grazu te drži da je izbjeglicama najvažnija topla riječ, ljudskost i razumijevanje: "Percepcija da će oni ljudima oduzeti poslove pogrešna je. Oni ne poznaju jezik, ljude, ne mogu dokazati koje kvalifikacije imaju jer su u ratu izgubili dokumente."

Izvršna direktorica osječkog Volonterskog centra Lejla Šehić- Relić istaknula je da je u projektima pomoći, od humanitarne do pomoći u prilagodbi sustavu obrazovanja, izbjeglicama i tražiteljima azila pomoglo više od 200 volontera od kojih je barem polovica mladih.

Nositelj projekta "PROMISE" je Pravni fakultet Sveučilišta Mykolas Romeris iz Litve. Pravni fakultet Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera u projektu je zajedno s Volonterskim centrom Osijek. Projekt je financiran uz potporu Europske komisije, a provodi se od rujna prošle do siječnja iduće godine.  

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.