Hrvatski radio

Radio Osijek

Terorizam ne može biti političko rješenje

24.03.2016.

14:42

Autor: Neven Knežević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Da terorizam ne može biti političko rješenje poručila je na predavanju u Osijeku izraelska veleposlanica u Hrvatskoj Zina Kalay Kleitman. Izrael može Europi ponuditi sigurnosna rješenja, rekla je veleposlanica

U dvodnevnom posjetu Osijeku boravi veleposlanica Izraela u Hrvatskoj Zina Kalay Kleitman. U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku održala je predavanje "Situacija na Bliskom istoku i položaj Izraela u regiji". Europa ne zna kako se obračunati s terorom koji se sustavno događa, poručila je Kalay Kleitman. Ovo je situacija s kojom Izrael živi već desetljećima, no i pored toga nismo hermetički zatvoreni prema svome okruženju, pa europski stručnjaci u sve većem brou dolaze u Izrael kako bi dobili savjete u borbi protiv terorizma, rekla je veleposlanica. Političko rješenje ne može biti terorizam, no ljudi s kojima se susrećemo ne žele pregovore, nego žele sve eliminirati. 
U pratnji izraelske veleposlanice bio je ministar Znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar koji je rekao da se od države Izrael može puno toga naučiti, pa i u području znanosti i obrazovanja. Istaknuo je da je jučer razgovarao s rektorom, nepominjući da će se i pored smanjenja proračunskih sredstava nastaviti s ulaganjima u studentski standard. Novinari su Šustara pitali kako komentira smanjivanje proračunskih sredstava osječkom Sveučilištu za 28 milijuna kuna. Ministar je na to podsjetio kako je nedavno potpisan sporazum o obnovi studentskog smještaja u Osijeku, te da je u planu još jedna investicija kojom bi se studentski standard trebao bitno poboljšati. Ocijenio je kako su europski fondovi u ovom trenutku "nešto gdje uspijevamo bitno pomaknuti granice", ali da uz to treba jačati nacionalnu komponentu koja je sada na razini prošlogodišnjeg proračuna. Za kritike osječkih SDP-ovaca zbog smanjivanja proračunskih sredstava za obrazovanje te "maćehinski odnos" prema osječkom Sveučilištu, ministar je rekao kako su ga zbog toga prozivali na gotovo svim sveučilištima te da "potpuno razumije kolege".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.