Hrvatski radio

Radio Osijek

22:15 / 10.07.2019.

Autor: HINA / Željka Bačić

Teška povreda službene dužnosti-smijenjen načelnik

Foto: Ž. Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: - / -

Načelnik PUOBŽ Ladislav Bece odlučio je, zbog niza propusta vezanih uz postupanje prema ubojici socijalne radnice, pokrenuti disciplinski postupak protiv četiri službenika đakovačke Policijske postaje, od kojih su načelnik Postaje i policijski službenik zadužen za taj predmet udaljeni s dužnosti.

Kako je večeras na konferenciji za novinare u Đakovu rekao Bece, zbog metodoloških propusta i sumnje u teške povrede službenih dužnosti vezanih uz postupanje prema ubojici socijalne radnice đakovačkog Centra za socijalnu skrb pokrenuti su disciplinski postupak protiv četiri službenika Policijske postaje, među kojima su načelnik postaje Rudolf Kolarić i policijski službenik koji je bio zadužen za taj predmet, udaljeni s dužnosti.
Načelnik PU Ladislav Bece rekao je kako su članovi stručnog tima Ravnateljstva policije i Službe za unutarnju kontrolu obavili izvanredni nadzor u PP Đakovo, što je uključivalo razgovore s više službenika i rukovoditelja te policijske postaje i uvid u dokumentaciju postaje. Kako je pojasnio, cilj je bio utvrditi jesu li policijski službenici ranije raspolagali s informacijom o promjenama ponašanja počinitelja i njegovog oca u odnosu na djelatnike Centra za socijalnu skrb. Nadzorom je utvrđeno da je policijska postaja 17. svibnja ove godine redovnom poštom zaprimila pisanu obavijest Centra u kojoj se navodi informacija o učestalim dolascima dvojice svojih štićenika u Centar, pri čemu su se prema djelatnicima ponašali verbalno agresivno, te da raspolažu anonimnom informacijom o mogućnosti nabave vatrenog oružja. Dodao je kako je nakon obavljenog nadzora stručni tim zaključio kako je "prilikom postupanja rukovoditelja i policijskih službenika PP Đakovo došlo do metodoloških propusta, budući da policijski službenici nisu u dovoljnoj mjeri i pravodobno poduzeli potrebne službene radnje, dok su rukovoditelji propustili kontrolirati i usmjeravati njihov rad te osigurati provođenje potrebnih mjera i radnji".
Nadzorom je  utvrđeno i da je počinitelj, bilo sam ili s ocem, nakon upućivanja obavijesti Centra za socijalnu skrb Policijskoj postaji Đakovo više puta tjedno dolazio u Centar, a da nije iskazivao prijetnje prema djelatnicima Centra ili gruntovnice. "Nakon zaprimanja izvješća o nadzoru stručnog tima koristeći svoje ovlasti kao načelnik osječko-baranjske PU donio sam odluku o pokretanju disciplinskog postupka protiv četvorice policijskih službenika, od kojih su načelnik policijske postaje i policjski službenik, koji je bio zadužen za predmet, s današnjim danom udaljeni s dužnosti" - istaknuo je načelnik PUOBŽ.
Dodao je kako će zahtjev za pokretanje postupka podnijeti disciplinskom sudu u Osijeku, zbog sumnje da su policjski službenici počinili teške povrede službene dužnosti, a sankcije mogu biti od novčane kazne do prestanka radnog odnosa. Zamoljen da pojasni koje su radnje policajci propustili napraviti Bece je kazao kako su se "trebali više angažirati, jer je zadaća policije da štiti građane", ali i da je teško potvrditi da bi se takvim radnjama spriječio ovaj tragični događaj.
Izvijestio je kako se osumnjičenika Andriju Drežnjaka, koji je  oko 19 sati priveden pritvorskom nadzorniku policije u Osijeku, tereti za kazneno djelo teškog ubojstva socijalne radnice Blaženske Poplašen i pokušaj teškog ubojstva pravnika  Ivana Pavića.
Prema posljednjim informacijama, Pavić je i dalje u kritičnom stanju nakon operacije u osječkom Kliničkom bolničkom centru.