Hrvatski radio

Radio Osijek

,,Teškoća nije prepreka do radnog mjesta i nastavka školovanja"

23.03.2022.

12:35

Autor: HRT / Stjepan Filipović

Konferencija

Konferencija

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

,,Teškoća nije prepreka do radnog mjesta i nastavka školovanja" - Osposobimo učenike s teškoćama da budu sretni srednjoškolci koji će biti poslije dobri zaposlenici i samostalni ljudi, tema je konferencije koja je, u organizaciji Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko - turistička škola Osijek, održana na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, Osijek. 

„Ugostiteljsko - turistička škola Osijek radi to već desetak godina i sve više učenika prepoznaje to kao nešto što želi i naša zanimanja prepoznaju kao ona za koja se žele opredijeliti i uključiti na tržište rada.
Puno je tu posla i planiranja da bi se organizirao takav oblik nastave ali nama je drago da sa nekih 20 učenika, kako su krenuli online upisi došli smo do 68 učenika koji se obrazuju po nekom obliku prilagodbe. Svi su oni pronašli mjesto na praktičnoj nastavi i svi su prepoznati kao dobri u onom dijelu koji rade tako da nam je drago da je naša škola uključena u ovaj projekt i da se djeca osjećaju dobro, što je najbitnije i da pronađu svoje mjesto na tržištu rada”, rekao je ravnatelj škole, Andrej Kristek.
Katarina Katulić s Odsjeka profesionalnog usmjeravanja i obrazovanja osječke službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje naglasila je da Zavod osim rada s nezaposlenim osobama radi i s učenicima koji su na prekretnicama uz daljnje obrazovanje i s učenicima s teškoćama u razvoju.
„Oni prema Pravilniku o elementima i kriterijima upisa već godinama imaju pravo prednosti pri upisu na temelju mišljenja našeg Odsjeka i mi tu provodimo niz aktivnosti kako bi im u konačnici dali preporuku koja je u skladu s njihovim sposobnostima, vještinama, interesima, onome što se nudi u obrazovnom sustavu i što je njima najsklonije”, istaknula je Katulić.
Osječko – baranjska županija osigurava pomoćnike u nastavi, a za ovu godinu u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju odobrena su 154 pomoćnika za 164 učenika.

Sudionici konferencije

Sudionici konferencije

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

ravnatelj RCK UTŠOS

Katarina Katušić, HZZ PO Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.