Hrvatski radio

Radio Osijek

Testiranja od danas u osječkom KBC-u

01.04.2020.

13:25

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Testiranja od danas u osječkom KBC-u

Testiranja od danas u osječkom KBC-u

Foto: - / -

U Osječko-baranjskoj županiji evidentirano je šest novoboljelih od koronavirusa i sada je ukupno 63 zaraženih, izvijestio je danas županijski Stožer civilne zaštite. Rečeno je kako testiranja na COVID-19 od danas kreću i u osječkom KBC-u.

Epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo Karlo Kožul kazao je da od spomenutih šest novozaraženih osoba, njih pet već bilo u samoizolaciji, a preostala osoba, s osječkog područja, je pod nadzorom i njeni kontakti su u obradi. Od ukupno 63 oboljelih, 59 pacijenata je u evidenciji osječkog KBC-a, a četiri Opće bolnice Našice. U Osječko-baranjskoj županiji trenutno je u u samoizolaciji 497 osoba, naveli iz Stožera CZ.
Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić rekao je da danas u KBC-u kreće testiranje na korona virus. "To omogućuje da se unutar tog KBC-a mogu brzo trijažirati 'sumnjivi ili hitni slučajevi', i za nekoliko sati odlučiti o načinu liječenja. Imamo dobro složen tim. Kada budemo u punom pogonu dnevno ćemo moći testirati od 100 do 150 uzoraka", poručio je Zubčić
U KBC-u ustrojen febrilni centar
Također u osječkom KBC-u od danas je ustrojen febrilni centar, u kojem se obrađuju tzv. sumnjivi slučajevi, odnosno osobe koje imaju respiratorne sindrome, koje su bile u kontaktu s pozitivnima na korona virus ili su bile blizu takvih osoba. "Takve osobe obrađuju se u posebnoj sobi, ne miješaju se s drugim kontaktima, i žurno se testiraju", pojasnio je Zubčić. Dodao je kako je u KBC-u hospitalizirano 17 osoba, od kojih je pet na respiratoru, a ova zdravstvena ustanova i nadalje ima samo jednog pozitivnog djelatnika, dok je desetak djelatnika izašlo iz samoizoalcije.
Načelnik osječko-baranjske policije Ladislav Bece izvijestio je da je u protekla 24 sata zaprimljeno pet dojava o kršenju samoizolacije, što je u tri slučaja potvrđeno, a riječ je o dvije osobe s osječkog područja i jednoj na području Donjeg Miholjca. Policija je i samoinicijativno obišla 150 osoba, kojima je izrečena samoizolacija, a dvije osobe nisu zatečene na adresama, koje su ostavili epidemiološkoj službi, dodao je.
"Na policijskim punktovima jučer smo kontrolirali 4.688 osoba, od kojih 12 nije imalo valjane propusnice", kazao je Bece.
Izdavanje propusnice za poljoprivredne radove izvan mjesta prebivališta
Anušić je izvijestio da je u Županiju stigla potrebna zaštitna oprema, koja se prvenstveno dijeli medicinskim djelatnicima osječkog KBC-a, te ostalim bolnicama i domovima zdravlja. 
Kazao je kako je zaprimljena uputa Nacionalnog stožera CZ, koja se odnosi na izdavanje propusnica onima koji imaju svoja zemljišta, voćnjake ili vinograde izvan mjesta prebivališta. Lokalnim stožerima daje se naputak o izdavanju  propusnice osobama koje podnesu zahtjev za obavljanjem poljoprivrednih radova izvan mjesta prebivališta Izvijestio je također da u radu kriznih stožera, na općinskim, gradskim i županijskoj razini ukupno sudjeluje 2178 osoba. Građane koji koriste društvene mreže pozvao je da se suzdrže od tekstova i komentara o epidemiji koronavirusa, koji nisu istiniti i provjereni, i koji mogu poslužiti širenju panike, straha i nelagode, što se aktivnostima svih stožera pokušava izbjeći.
 
 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.