Hrvatski radio

Radio Osijek

Testiranje uzoraka na koronavirus od srijede i u Slavonskom Brodu

15.09.2020.

12:35

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Testiranje uzoraka na koronavirus od srijede i u Slavonskom Brodu

Testiranje uzoraka na koronavirus od srijede i u Slavonskom Brodu

Foto: - / -

Nastavni zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije od sutrai službeno započinje s testiranjem uzoraka na koronavirus, a novi PCR uređaj vrijedan 812 tisuća kuna nabavila je sama županija .

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Bošnjaković rekao je na konferenciji za novinare da će novi uređaj značajno povećati kapacitet i brzinu analize uzoraka. "Očekuje se da će analiza uzoraka biti u roku tri do četiri sata. Vjerujem da ćemo na ovaj način dati doprinos boljem i uspješnijem vođenju borbe s pandemijom koronavirusa", kazao je Bošnjaković.
Ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković istaknuo je da će novi uređaj prioritetno biti korišten za analizu uzoraka koji su po hitnom postupku potrebni za pacijente bolnica u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški. U jednom ciklusu novi uređaj analizira 24 uzorka. "Do sada se za prioritetne slučajeve analiza uzoraka čekala 24 i više sati, tako da će kolege imati puno veći manevarski prostor da odreagiraju ispravno na različitu vrstu izazova koje Covid donosi", rekao je Cvitković.
Novi uređaj za lokalno zdravstvo ima dodatnu vrijednost i zbog činjenice da će se na njemu moći obavljati i druge vrste testiranja i analiza za koje su slavonskobrodska i novogradiška bolnica morale uzorke slati u laboratorije u Zagrebu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.