Hrvatski radio

Radio Osijek

Tigrovi u Erdutu odali počast svojim poginulim pripadnicima

25.07.2019.

14:33

Autor: Željko Kovačević

foto Ž. Kovačević

foto Ž. Kovačević

Foto: - / -

Na današnji dan, 25. srpnja 1991. izvršen je prvi izravni napad s teritorija Republike Srbije na Hrvatsku, na istočnoslavonsko mjesto Erdut. U nekadašnjem odmaralištu osječkog Vodovoda u tom su napadu poginula šestorica Tigrova, pripadnika 1. Gardijske brigade, a 18 ih je teško ranjeno.

Te su noći u bivšem odmaralištu osječkog Vodovoda u Erdutu poginuli Mile Čulina, Ante Grgić, Miroslav Gržan, Josip Knežević, Željko Pavić i Miroslav Rožman, a još je 19 Tigrova teže i lakše ranjeno. Tjedan dana nakon tog podmuklog napada dvadeset policajaca, petnaest pripadnika ZNG-a te četiri člana civilne zaštite ubijeni su u napadu na Policijsku postaju u Dalju, nakon čega je uslijedio i progon mještana Dalja, Erduta i Aljmaša. "Važno je istaknuti da su momci, njih šestorica, oni ranjeni, i ostali koji su u tom trenutku bili u Erdutu došli iz svih krajeva Hrvatske. Mi ćemo se dok smo živi sjećati naših suboraca koji su se žrtvovali, ali se i pitati čemu sva ta žrtva ako nam mladi odlaze graditi tuđe svjetove, tuđe zemlje? Pitamo se, je li sve to imalo smisla!", rekao je Ilija Vučemilović, predsjednik Udruge veterana Tigrova. Vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji poginulih gardista, članovi druge veterana Tigrova te predstavnici izaslanstava države i lokalnih vlasti. Želja je svih, da se dogodine, na mjestu spomen obilježju pored Dunava u Dalju izgradi spomenik poginulim pripadnicima 1. Gardijske brigade Tigrova.

 

Galerija
foto Ž. Kovačević , Foto: -/-
foto Ž. Kovačević , Foto: -/-foto Ž. Kovačević , Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.