Hrvatski radio

Radio Osijek

14:48 / 25.07.2017.

Autor: Željko Kovačević

Tigrovima u Erdutu spomen obilježje

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na današnji dan, 25. srpnja 1991. izvršen je prvi izravni napad s teritorija Republike Srbije na Hrvatsku, na istočnoslavonsko mjesto Erdut. U nekadašnjem odmaralištu osječkog Vodovoda u tom su napadu poginula šestorica Tigrova, pripadnika 1. Gardijske brigade, a 18 ih je teško ranjeno.

U čest poginulim i posthumno, Redom  Nikole Šubića Zrinskog, odlikovanima: Mili Čulini, Anti Grgiću, Miroslavu Gržanu, Josipu Kneževiću, Željku Paviću i Miroslavu Rožmanu, na tom su mjestu danas položeni vijenci i zapaljene svijeće. Taj podmukli  napad Jugoslavenske armije dogodio se samo nekoliko dana uoči masakra policajaca u daljskoj policijskoj postaji, nakon čega je uslijedio i progon mještana Dalja, Erduta i Aljmaša.

U ime predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović vijenac je položio osječko – baranjski župan Ivan Anušić. U ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske stožerni brigadir Božo Kožul  te u ime ministra hrvatskih branitelja, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Miljenko Kolobarić.

U tom napadu na Tigrove nogu je izgubio naš proslavljeni paraolimpijac Darko Kralj:

„Mi smo došli iz Rakitja, došli smo do Aljmaša, i došli smo zamijeniti dečke iz Osijeka. Štitili smo dečke u Erdutu u policiji koji su već nekoliko puta bili napadnuti. I ništa, zasuli su nas VBR-ovima iz Srbije dok smo spavali. Pokušao sam spasiti naša tri dečka i onda je granata pala pod lijevi kotač vozila i tada sam bio ranjen. Sreća u nesreći što je zemlje bila rahla pa su se granate duboko zabijale u zemlju pa smo i dobro prošli. Nisam dolazio dugo. Malo sam se i povukao nakon sportske karijere i posvetio obitelji, no sad u posljednje vrijeme polako ponovo dolazim da očuvamo tu tradiciju i sjećanja na naše poginule kolege!“ – rekao je Kralj.

Ervin Škacan poveo je svoje kolege na biciklistički maraton od Zagreba do Erduta:

„Trebalo nam je dva dana. I kad smo prolazili i gledali sve te ljepote Slavonije, te brijegove i doline nije nam žao što smo se borili za Hrvatsku. Još se uvijek nadam da će se ostvariti sve ono o čemu smo maštali tada“ – rekao je Škacan

Izaslanik predsjednice RH osječko-baranjski župan Ivan Anušić je u prigodnom govoru obećao kako će slijedeće godine obilježavanje biti na uređenom prostoru dostojnom onih koji su položili živote za domovinu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.