Hrvatski radio

Radio Osijek

Tisuće građana posjećuju groblja za blagdan

01.11.2015.

10:09

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Blagdan Svih Svetih obilježava se diljem zemlje i svijeta. Na grobljima su građani zapalili tisuće lampiona te donijeli cvijeće .

Katolička crkva danas slavi sve svece, one već kanonizirane i one koji to još nisu. Za katolike - prvi studenoga nije dan za tugu i crninu jer se na ovaj dan slavi vječni život i svi oni koji su postali dio nebeske Crkve.

U prigodi dana Svih Svetih i Dušnog dana predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i ministar branitelja Predrag Matić, kao izaslanik premijera Zorana Milanovića, položili su vijence i zapalili svijeće na središnjem zagrebačkom groblju Mirogoju. 

Vijence su položili i svijeće zapalili kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli, grobnice narodnih heroja, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i kod Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata

Na dan Svih svetih ili spomendan svih vjernih mrtvih u svim crkvama se može dobiti potpuni oprost, koji namjenjujemo za pokojne. 

Svete mise u župi sv. Petra i Pavla u Osijeku  su: u 6,30 sati; 7,30 kod Sv. Roka;  8,30 sati; 10,00 sati; potom u 11,30 sati i večernja u 18,30 sati.
Mise na groblju sv. Ane u 11,00 i 16,00 sati. Blagoslov grobova od 13,30 sati. Svećenici će biti na groblju, tko želi blagoslov neka podigne ruku kad vidi svećenika i zatraži blagoslov. U 15,30 sati je zajednička molitva za sve pokojne kod središnjeg križa. Kod ove molitve pjevat će pjevačko društvo «Zrinski», nakon molitve sveta misa u 16,00 sati.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.