Hrvatski radio

Radio Osijek

Tjedan crne slavonske svinje

05.11.2022.

15:22

Autor: HRT Radio Osijek

.

.

Foto: . / HRT Radio Osijek

Najuspješnija kontinentalna destinacija gradskog turizma u studenom postaje i najprivlačnija kontinentalna destinacija gurmanskog užitka. Osječki restorani od danas do 13. studenoga po posebnim promotivnim cijenama nude jela spravljena od mesa crne slavonske svinje. 

U Osijeku se održava vrlo zanimljiv gurmanski događaj za sve ljubitelje autohtonih i kvalitetnih jela - Tjedan crne slavonske svinje. "Prepoznatljiva imena gastronomske scene slavonske metropole svojim će posjetiteljima tijekom Tjedna ponuditi jedinstvene "black menije" po promotivnim cijenama s posebno kreiranim jelima od crne slavonske svinje sljubljene s okusima vrhunskih vina vinara s osječkom adresom", najavila je u današnjem programu Radio Osijeka direktorica Ureda Turističke zajednice Osijeka Tajana Rogulja. 

Istaknula je kako se radi o šest najpoznatijih osječkih restorana. 

Tjedan crne slavonske svinje održava se kao dio projekta naziva Osijek Gourmet koji za cilj ima promociju vrhunskih slavonskih proizvoda kao potencijala razvoja gourmet turizma grada Osijeka i okolice kroz aktivnosti edukacije i valorizacije postojećih autohtonih i tradicionalnih proizvoda.

Osim biranih i kreativnih jela u šest renomiranih restorana, Tjedan crne slavonske svinje će utorak, 8. studenoga, obuhvatiti i stručno-znanstveni Okrugli stol „Crna slavonska svinja kao potencijal razvoja gourmet turizma“ za stručnu javnost, te Masterclass za ugostiteljske djelatnike pod vodstvom Željka Bremeca, voditelja prve Kuharske Akademije u RH, vrhunskog chefa, edukatora i međunarodnog sudca, predsjednika udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija te Nikole Popovića, aktivnog sudionika vinske scene BiH i organizatora velikog broja vinskih događanja s temom sljubljivanja hrane i vina.

Crna slavonska svinja ili „fajferica“ hrvatska je autohtona pasmina svinja nastala u drugoj polovici 19. stoljeća na pustari Orlovnjak u blizini Osijeka, a danas je pod zaštitom Nacionalnog programa za očuvanje autohtonih i ugroženih pasmina domaćih životinja u Hrvatskoj. Otkako je započeo njezin uzgoj, crna slavonska svinja odlikovala se boljom kvalitetom spram drugih pasmina, što se očitovalo i u njezinoj plodnosti te mesnatosti. Ne čudi stoga da je na svjetskoj izložbi u Beču 1873. ova „svinja dobrih osobina“ za svoju kvalitetu osvojila zlatnu medalju. Prvenstveno se drži na pašnjacima i u šumama te je namijenjena uzgoju na otvorenim površinama gdje ju od sunca štiti upravo njezina crna boja. Meso ove svinje kvalitetno je i jedinstveno, a na tanjurima restorana uključenih u Tjedan crne slavonske svinje naći će se u posebno kreiranim jelima koje će posjetitelji moći sljubiti s vinima osječkih vinara – vinara s osječkom adresom.

Projekt Turističke zajednice grada Osijeka, pod nazivom Osijek Gourmet, podržavaju partneri Hrvatska turistička zajednica, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Glas Slavonije d. d.


.

.

Foto: . / .

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.