Hrvatski radio

Radio Osijek

Tjedan crne slavonske svinje u Osijeku

08.11.2022.

16:05

Autor: Radio Osijek

Fajferica

Fajferica

Foto: M.Milas / Radio Osijek

U Osijeku se do 13. ovog mjeseca održava pravi gurmanski užitak - "Tjedan crne slavonske svinje". Današnji je sadržaj bio vezan uz stručno - znanstveni okrugli stol „Crna slavonska svinja kao potencijal razvoja gourmet turizma.

Tjedan crne slavonske svinje dio je projekta Osijek Gourmet koji ima za cilj promociju vrhunskih slavonskih proizvoda kao potencijala razvoja gourmet turizma Osijeka i okolice. Direktorica Turističke zajednice Grada Osijeka Tajana Rogulja istaknula je kako su važne sve karike u lancu proizvodnje crne slavonske svinje."...od proizvodača, do važnosti poznavanja podrijetla namirnica, obrade i pripreme te posluživanja i pokazivanja namirnica na tanjuru, također i sljubljivanje s našim kvalitetnim vinima." Crna slavonska svinja ili „fajferica" autohtona je pasmina svinja nastala u drugoj polovici 19. stoljeća na pustari Orlovnjak u blizini Osijeka, a danas je pod zaštitom Nacionalnog programa za očuvanje autohtonih i ugroženih pasmina domaćih životinja u Hrvatskoj. Dimitrije Simonović iz tvrke "Sin ravnice" u Cretu Viljevskom kaže kako je za stvaranje brenda trebalo puno rada, truda, učenja i stjecanja znanja o uzgoju fajferice. Potražnja za njezinim mesom danas je veća od ponude, no traže se samo određeni dijelovi mesa. „Svi traže vratni, odnosno leđni dio svinje, a onda opet kad s nekim posluješ - moraš mu ispostaviti to što traži. Balansiramo, uglavnom, jer vratine nema dovoljno." Da je riječ o izvanrednom proizvodu potvrđuje i predsjednik udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija Željko Bremec. Zadatak nas koji pripremamo jela od crne slavonske svinje je da ne uništimo nutritivna ni okusna svojstva koja će poslije biti prezentirana na tanjuru. Fantastičan je okus tog mesa koje ne zahtijeva puno začina jer u sebi ima puno masnoća te je puno okusa."


Fajferica

Fajferica

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.