Hrvatski radio

Radio Osijek

Tjedan Crvenog križa

07.05.2022.

11:03

Autor: Radio Osijek/TM

Smotra mladih Hrvatskog Crvenog križa

Smotra mladih Hrvatskog Crvenog križa

Foto: HRT / Radio Osijek

8. svibnja  Svjetski je dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Proslavom ovoga dana u Republici Hrvatskoj započinje i obilježavanje Tjedna Crvenog križa, od 8. do 15. svibnja. Osječki Crveni križ, međutim, taj poseban tjedan otvara već danas - sudjelovanjem na Smotri mladih Crvenog križa Osječko-baranjske županije, koja se održava na jezeru Đola u Dardi.

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježava se u čast Henryju Dunantu, utemeljitelju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, rođenom na taj dan 1828. godine u Ženevi. Riječ je o najbrojnijoj i najstarijoj svjetskoj humanitarnoj organizaciji, koja je provođenjem svoje misije prisutna u gotovo svim zemljama svijeta te svojim humanitarnim idealima ujedinjuje milijune članova i volontera.

„Svrha obilježavanja Tjedna Crvenog križa je promicanje djelatnosti Crvenog križa i na taj način približavanje svih oblika pomoći našim korisnicima i osobama u potrebi te ovim putem svim djelatnicima, volonterima, članovima, korisnicima, simpatizerima i prijateljima Crvenoga križa čestitamo Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca”, ističe ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Osijek Martina Hećimović i dodaje da će djelatnici i volonteri osječkog Crvenog križa ove značajne dane obilježiti radno, provođenjem aktivnosti vezanih uz promociju solidarnosti i humanitarnog djelovanja.

Danas tako sudjeluju na Smotri mladih Hrvatskog Crvenog križa Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije koja se održava na Športsko-rekreacijskom centru Đola u Dardi. 

Ostale akcije i događaji na kojima u Tjednu Crvenog križa sudjeluju volonteri osječkog Gradskog društva:

    • 8.5.2022. - Dežurstvo ekipa prve pomoći na utrci Wings for Life World Run koja će se održati u Osijeku, uz rijeku Dravu i šetnicu, 8. svibnja 2022. godine s početkom u 13.00 sati

    • 9.5.2022. - Provođenje akcije mjerenja krvnoga tlaka i razine šećera u krvi u okviru programa „Tu smo za vas” koja će se održati 9. svibnja 2022. godine u Vatrogasnom domu u Ernestinovu s početkom u 10.00 sati

    • 11.5.2022. - Provođenje radionice Crveni križ od malih nogu u Dječjem vrtiću Radost u Osijeku 11. svibnja 2022. godine s početkom u 10,00 sati. Radionica je dio programa Odgoj za humanost te će na njoj sudjelovati 60-tak djece vrtićkog uzrasta (zatvorenog tipa samo za djecu iz Dječjeg vrtića Radost, Osijek).

    • 13.5.2022. - Provođenje akcije mjerenja krvnoga tlaka i razine šećera u krvi u okviru programa „Tu smo za vas” koja će se održati 13. svibnja 2022. godine u Društvenom domu u Vladislavcima s početkom u 10.00 sati.

    • 13.5.2022. – Organizacija akcije dobrovoljnog davanja krvi koja će se održati 13. svibnja 2022. godine u prostorijama Vatrogasnog doma u Ernestinovu od 17.00 do 19.00 sati

    • 14.5.2022. – Provođenje Tečaja prve pomoći za građanstvo koji će se održati 14. svibnja 2022. godine u trajanju od 9.00 do 14.00 sati u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Osijek na adresi Šetalište Petra Preradovića 6, Osijek (prizemlje). Svi zainteresirani sugrađani mogu se prijaviti na e-mail: info@crvenikrizosijek.hr do 12. svibnja 2022. godine, jer broj mjesta na tečaju je ograničen.

„Posebno ističemo kampanju za prikupljanje prehrambenih artikala „Vaš dar za pravu stvar”. Naime, u Tjednu Crvenog križa od 8. do 15. svibnja potražite košaru Hrvatskog Crvenog križa u trgovačkom centru Kaufland Osijek i uključite se u akciju Vaš dar za pravu stvar. Donirati možete: brašno, ulje, rižu, šećer, sol, tjesteninu, juhu u vrećici, riblje i mesne konzerve te marmeladu. Donacijom i samo jedne namirnice s popisa možete pomoći u slaganju humanitarnih paketa za najpotrebitije građane. Pozivamo sve naše sugrađane koji su u mogućnosti da se uključe u ovu akciju. Naši vrijedni volonteri, kao i članovi Matice umirovljenika Osijek i Udruge Cromsic Osijek vas čekaju na mjestu prikupljanja”, kaže Hećimović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.