Hrvatski radio

Radio Osijek

Tjedan filantropije u Osijeku od 23. do 27. rujna

19.09.2019.

13:18

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Tijekom tjedna dvije osječke zaklade, Zaklada Slagalica i Zaklada Srce grada Osijeka, organiziraju niz događaja koji imaju za cilj potaknuti građanski aktivizam, solidarnost i ulaganje u razvoj zajednice i društva.

Ovogodišnji TFOS simbolično je najavljen filantropskom kampanjom „Vozimo za vozač(k)e“ koja ima za cilj prikupiti 10.000 kuna za troškove dviju vozačkih ispita mladima iz Dječjeg doma Klasje. Kampanja traje do 1. listopada – Europskog tjedna filantropije, a filantropski dvojac na pedaliranje kreće 21. rujna u 7.30 s glavnog osječkog trga.
Važnost kampanje prepoznala je ekipa iz udruge Hip-Hop Osijek koja u suradnji s klubom Exit u subotu organizira prvi Jukebox filantropski party. Dj Armando pripremio je za vas popis od 100 pjesama na kojemu se nalaze hitovi iz 80-ih, 90-ih i 00-ih, a svoju najdražu pjesmu s popisa moći ćete otkupiti za samo 10 kuna. Sav prihod od otkupljenih pjesama priključit ćemo filantropskoj akciji „Vozimo za vozač(k)e.“ Party starta u subotu, 21. rujna u 21 sat.
Ove godine TFOS otvaramo Izložbom o povijesti filantropije u Tuzli i Osijeku uz javnu tribinu „Lokalna filantropija – što nas povezuje?“ u Galeriji Kazamat. Posebni gosti ovogodišnjeg TFOS-a su kolege iz Fondacije tuzlanske zajednice, Tuzla, Bosna i Hercegovina. Tjedan nastavljamo tradicionalnom Filantropskom šetnjom gradom pod vodstvom stručnog vodiča, a ovogodišnja šetnja bit će nešto drugačija od dosadašnjih. Naime, uz podršku amaterskog kazališta OKOS i Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, oživit ćemo tri povijesne ličnosti koje su zaslužne za razvijanje povijesti filantropije u Osijeku. Tako će zajedno s posjetiteljima šetnje gradom prošetati i Adela Deszaty, Lorenz Jäger i Josipa Glembay. Filantropska šetnja zakazana je za utorak, 24. rujna od 17 do 19 sati, a startamo s Trga svetog Trojstva u Tvrđi.
Nismo zaboravili ni na tradicionalnu vožnju Treskom kroz filantropiju, a na vama je da svoje mjesto u tramvaju osigurate u srijedu, 25. rujna od 17 do 19 sati. Filantropski tramvaj i stručni vodič čekaju vas na Trgu Ante Starčevića, a tijekom vožnje ćete saznati neke od najzanimljivijih filantropskih priča grada Osijeka. Osigurajte si mjesto u šetnji i u tramvaju prijavom na: info@zaklada-slagalica.hr. Petak je rezerviran za FilantroPIJU – dobrotvorni buvljak osječkih udruga. U prostoru FilantroPIJE će biti malo žive svirke, imat ćemo šank s osvježenjima i vjerujemo da ćemo se svi zabaviti čineći nešto dobro! Ovo je dobra prilika da građani Osijeka kupnjom na štandu podrže rad osječkih udruga. FilantroPIJA će se održati 27. rujna 2019. godine u dvorištu/vrtu iza Kina Urania s početkom u 18 sati te će trajati do 22 sata. (Iz programa Zakladâ Srce grada Osijeka i Slagalica)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.