Hrvatski radio

Radio Osijek

Tjedan filantropije u Osijeku - "Rastimo podižući druge"

26.09.2022.

11:17

Autor: Radio Osijek

Filantropija, s lijeva na desno Branka Kaselj, Romano Kristić i Mirna Šmit

Filantropija, s lijeva na desno Branka Kaselj, Romano Kristić i Mirna Šmit

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Zaklada slagalica i Zaklada Srce grada Osijeka organizatori su 7. Tjedna filantropije koji je počeo otvorenjem izložbe u Sakuntala parku "Filantropski vremoplov". Sve do petka, 30. rujna, građani će moći saznati pojedinosti iz osječke filantropije 19. i 20. stoljeća.

Cilj je razvoj filantropije, poticanje građanskog aktivizma i solidarnosti  te ulaganje u razvoj zajednice i društva. Tijekom cijelog tjedna  građani i građanke Osijeka moći će saznati priče iz osječke filantropije koja krije različite zanimljivosti o životu Grada 19. i 20. stoljeća. 

Jedna od organizatorica Tjedna filantropije Mirna Šmit naglašava da je njegov osnovni cilj pokazati kako se uz minimalan trud može učiniti nešto za razvoj zajednice. „Tjedan filantropije u Osijeku je primjer dobre prakse kako zapravo zajednica treba funkcionirati, međusobnom suradnjom i aktivnostima za opće dobro”, kaže Šmit dodajući da će svaka od aktivnosti imati neki cilj, jer se skupljaju financijska sredstva, promovira filantropija, volontira i radi na građanskom aktivizmu i umrežavanju svih dionika. Ističe kako je grad Osijek kolijevka filantropije u Hrvatskoj te da su okupili sve segmente društva, nevladin sektor koji je pokretač cijele akcije, ali i lokalnu samoupravu i gospodarske subjekte.


Branka Kaselj, upraviteljica Zaklade Slagalica Osijek, kaže da je Osijek jedan od gradova koji kontinuirano promovira filantropiju jer je bogat filantropskom poviješću. Po riječima Romana Kristića, upravitelja Zaklade Srce grada Osijeka i pročelnika Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka, svake godine sve se veća grupa ljudi okuplja oko tog projekta. „Promoviramo filantropiju, uključujemo naše građane i upoznajemo ih s bogatom poviješću uz podršku gradske Uprave, Turističke zajednice Grada Osijeka, Dječjeg kazališta i osječkog HNK”, kaže Kristić


Od zanimljivih programa tu su panel rasprava na temu Moderna filantropija: budućnost održivih zajednica, kojom će se obilježiti Europski dan održivih zajednica, Filantropska šetnja gradom, a tjedan završava Filantropskim pub kvizom.

Upravo se održava i zanimljiva igra "Potraga za filantropskim blagom" koja je startala na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića. Sudionici su igre učenici 7. i 8. razreda iz nekoliko osječkih osnovnih škola koji će slijediti filantropske tragove i tako saznati zanimljivosti koje se kriju u užem centru grada. U igru su uključeni i polaznici Dramskog studija za srednjoškolce Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka koji će oživjeti likove iz prošlosti. Tako će se u potrazi za blagom naći Pavle Pejačević, Pajo Kolarić, Lorenz Jager, Oscar Nemon i Adela Deszaty. Kostime je osiguralo Hrvatsko narodno kazalište. Za sve su sudionike osigurane nagrade, a  pobjednici će dobiti mogućnost organiziranja filantropske akcije u svojoj školi, uz mentorstvo Zaklade "Slagalica".  


Sutrašnji je dan rezerviran za panel raspravu "Moderna filantropija: budućnost održivih zajednica" koja će se održati u velikoj dvorani Stare pekare u 18 sati. Cilj je promovirati važnost aktivnog uključivanja u zajednicu, a sve kroz različite filantropske aktivnosti, od korporativne filantropije do organizacije promotivnih kampanja te obrazovanja za filantropiju. Ovim će se panelom obilježiti i Europski dan održivih zajednica koji razvija i promovira oblike podrške mladim ljudima i građanima koji oblikuju naše sadašnje i buduće zajednice diljem Europe. Pod vodstvom Grgura Marka Ivankovića i uz podršku Turističke zajednice Grada Osijeka u srijedu u 17 sati možete krenuti u filantropsku šetnju gradom koja će startati iz Parka Oscara Nemona, a završiti ispred zgrade Vikarijata u 18,30 sati. Tjedan filantropije završit će u petak, 30. rujna filantropskim kvizom koji će se realizirati u suradnji s Barcelona pubom. Riječ je o kvizu opće kulture koji će sadržavati i neka pitanja o povijesti filantropije u Osijeku. 

Filantropija

Filantropija

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.