Hrvatski radio

Radio Osijek

Tjedan mozga - izložba učeničkih radova

13.03.2017.

13:26

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Manifestacija Tjedan mozga već se šesnaestu godinu provodi širom Hrvatske. U Osijeku se održava do 19. ožujka. U Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn otvorena je izložba o temi Neurogastronomija .

Svjetsku inicijativu pokrenula je organizacija Dana Alliance for Brain Initiatives, a u Hrvatsku je prenesena zahvaljujući Hrvatskom institutu za istraživanje mozga i Hrvatskom društvu za neuroznanost.
Manifestacija se provodi prije svega u sveučilišnim gradovima – Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku i to u organizaciji Medicinskih fakulteta. Osijeku su glavni organizatori Medicinski fakultet Osijek, njegova studentska Sekcija za neuroznanost SENZOS i Odjel za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera te biološka studentska organizacija ZOA. Glavni pokrovitelji projekta su Sveučilište J. J. Strossmayera, Osječko-baranjska županija i Grad Osijek. Po prvi puta ove godine Tjedan mozga organizira se i za grad Vukovar pod pokroviteljstvom Vijeća za prevenciju. Ovogodišnje teme su ´Prve tri´, ´Mozak i prostor´te ´Neurogastronomija´, a naziv osječkog projekta je 'Gladni mozak'.
Djeca će naučiti kako mozak doživljava okuse, što čokoladu čini primamljivom, kako se pravi coca-cola te što je u stvari neurogastronomija. Na predavanjima, koja se održavaju u Rektoratu Sveučilišta i namijenjena su široj javnosti, možete doznati jesu li osječki jelovnici kreativni, kojim osjetilima doživljavamo hranu, što je molekularna gastonomija, treba li ići na dijetu… Sva događanja u gradu Vukovaru predviđena su za 14. ožujka u Pastoralnom centru. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.