U Regionalnom centru kompetentnosti Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek otvoren je Tjedan talijanske gastronomije i slastičarstva. Riječ je o radionicama ICIF-a (Talijanskog kulinarskog instituta za strance) za nastavnike i mentore pod „kapom” chefa Massimiliana Carerija s iskustvom rada u restoranu s Michelinovom zvjezdicom.
U srijedu (22. veljače) pripremala se domaća tjestenina, dok su se dan kasnije pod mentorstvom Carerija tradicionalna jela kuhala modernim tehnikama: - Pokazali smo modernu talijansku kuhinju u 2023. Pripremili smo potpuni meni, hladna i topla predjela, amuse-bouche - predjelo veličine zalogaja. Potom prvi slijed s tjesteninom, drugi slijed i ono što je važno, sve to uz korištenje tipičnih talijanskih proizvoda. Između ostalog, koristili smo ekstrakciju kore sira Grana Panadano, dio koji bi se inače bacio. Iskoristili smo ga ponovno s modernim tehnikama. Kuhali smo u vakuumu i pravili želatine uz pomoć raznih enzima koji su nam pomogli u spajanju mesa, "pojasnio" je Careri.
Popis preostalih radionica:
24.2.2023. (petak), 10:00 - 14:00 h
Restoranski deserti
25.2.2023. (subota), 10:00 - 14:00 h
Degustacija sira (uključujući i sir Grana Padano) - različite dobi i sazrijevanja kao i upotreba istog u gastronomiji + degustacija balzamičkog octa - različitog stupnja starosti.
Radionice se provode u sklopu projekta RCK VirtuOS usmjerenom ka reformi strukovnog obrazovanja u sektoru ugostiteljstva i turizma uz pomoć sredstava Europske unije. Voditeljica Dorotea Telarović:
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.