Hrvatski radio

Radio Osijek

Tko je domaćin (i glavni u protokolu) Dana hrvatskih branitelja grada Vukovara?

10.03.2023.

17:55

Autor: Radio Osijek/TM

Tko je domaćin (i glavni u protokolu) Dana hrvatskih branitelja grada Vukovara?

Tko je domaćin (i glavni u protokolu) Dana hrvatskih branitelja grada Vukovara?

Foto: MORH/Grad Vukovar / -

Nezadovoljni što je ministru obrane Banožiću omogućeno da danas govori u Bogdanovcima u sklopu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja grada Vukovara, iz Grada su poslali priopćenje u kojemu tvrde da je iz kabineta ministra s tim u vezi  "vršen pritisak" na Općinu Bogdanovce. Na to su reagirali iz MORH-a i kažu: „Neistinite su i zlonamjerne tvrdnje navedene u priopćenju za medije Grada Vukovara.”

"Doživjeli smo to da je netom pred sam događaj iz kabineta ministra obrane Republike Hrvatske Marija Banožića vršen pritisak na načelnika Općine Bogdanovci te su, isključivši Grad Vukovar, u program obilježavanja u Bogdanovcima uvrštena obraćanja za koja Grad Vukovar smatra da im nije mjesto ni vrijeme", navode u poslijepodnevnom priopćenju iz Grada Vukovara. Tvrde da su inzistiranja uslijedila nakon što je potvrđeno kako na tom događaju neće biti predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

"Nevjerojatno je da živimo u istom vremenu, ali dijelimo sasvim suprotne vrijednosti s ljudima koji vode ovu državu i koji su radi osobne promocije u stanju gurnuti u stranu zajedništvo i one koji bi trebali biti u prvom planu, a to su hrvatski branitelji, kako oni kojih više nema, tako i oni živući. Još nevjerojatnijim smatramo činjenicu kako su, slijedom pritiska ministra Banožića i njegove namjere za privatizacijom događaja, Grad Vukovar kao domaćin i njegovi predstavnici u potpunosti anulirani te nisu bili predviđeni u obraćanjima", navodi se u priopćenju iz Ureda vukovarskoga gradonačelnika.   

Na odgovor iz Ministarstva obrane nije se trebalo dugo čekati – u priopćenju se tvrdi da MORH nije utjecao na program obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Vukovara i 32. obljetnice postrojavanja nenaoružanih odreda u Bogdanovcima

„Protokol Ministarstva obrane dobio je pozivnice i programe Grada Vukovara  i Općine Bogdanovci s kojima je usklađeno sudjelovanje u programu izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane Marija Banožića.  Vezano za obilježavanje u Bogdanovcima, u programu koji je iz Grada Vukovara poslan Ministarstvu obrane Republike Hrvatske navedeno je kako se za dio programa u Bogdanovcima treba kontaktirati Općinu Bogdanovci, što je protokol Ministarstva obrane i učinio. U programu koji je predložila i izradila Općina Bogdanovci uz polaganje vijenaca bila su predviđena  i obraćanja uzvanika”, viđenje je izneseno iz MORH-a, a u priopćenju se ustvrđuje kako je stoga „zlonamjerno i neumjesno govoriti da je u program intervenirano radi osobne promocije ministra obrane Marija Banožića.”

„Ministar obrane poštuje i cijeni hrvatske braniteljice i branitelje i žrtvu koju su podnijeli za slobodu naše Domovine. U Vukovaru i Bogdanovcima je iskazao pijetet prema braniteljima i žrtvi Vukovara te smatra kako na dane poput današnjeg u Vukovaru i Bogdanovcima nije ni mjesto ni vrijeme za sitna politikantstva”, zaključuje se u priopćenju.      


U Bogdanovcima i Vukovaru danas je obilježen Dan hrvatskih branitelja grada Vukovara polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika hrvatskim braniteljima u središtu Bogdanovaca i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata na kojem su bile predviđene izjave na novinare.

Svečanost je održana najprije u Bogdanovcima, gdje je na vlasti HDZ-ov načelnik Marko Barun, a zatim i u Vukovaru, gradu čiji je gradonačelnik Ivan Penava (Domovinski pokret).

Dan hrvatskih branitelja grada Vukovara obilježava se 10. ožujka, na dan kada je 1991. organizirano prvo postrojavanje nenaoružanih odreda u Bogdanovcima za bivšu općinu Vukovar. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.