Hrvatski radio

Radio Osijek

18:00 / 20.10.2016.

Autor: Marija Matoš/Tatjana Mautner

Tko se boji klauna još

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon SAD-a zastrašujući klaunovi pojavili su se i u Europi, a sve češće ih navodno viđaju i u Hrvatskoj. Policijska uprava Osječko-baranjska proteklih je dana primila nekoliko dojava uznemirenih građana koji su, navodno, vidjeli takve maskirane osobe.

Oni bi nas trebali nasmijati do suza – svaku ozbiljnu situaciju pretvoriti u šalu. Takva je uloga klaunova, no u posljednje vrijeme postali su strah i trepet. Na društvenim se mrežama objavljuju fotografije i svjedočanstva o osobama maskiranim u klaunove koji straše ljude mašući noževima, palicama i drugim hladnim oružjem. Klaunovi koji na ulicama plaše građane navodno su se pojavili i u Hrvatskoj, pa i u Osječko-baranjskoj županiji.
U posljednja tri dana strašni su se klaunovi, prema onome što je prijavljeno policiji, pojavili u Osijeku, Našicama i Belišću, doznajemo od glasnogovornika osječke policije Darija Premeca. "Izlaskom na mjesto događaja policijski službenici nisu bili u mogućnosti potvrditi niti opovrgnuti istinitost takvih dojava", stoji u priopćenju policije koja moli građane da nazovu 192 ako ih se na bilo koji način plaši.
Jedna dojava bila je iz Tenje. Ravnateljica tamošnje osnovne škole Draženka Šebek ističe kako je sve krenulo od širenja panike na društvenim mrežama i pojedinim portalima. "Taj imaginarni strah je prisutan, došlo je do histerije i danas se sve vrti oko klaunova, uz sve to i pretjerana medijska pozornost. Djeca su u strahu, vide ih i kad ih ne vide", kaže Šebek.
Zbog dječjih strahova, ni roditeljima nije svejedno. Po djecu dolaze poslije nastave, naročito navečer. Kažu kako bi bilo dobro da se pojačaju policijske patrole kako bi djeca stekla veći osjećaj sigurnosti, te da bi cijela medijska priča o strašnim klaunovima možda trebala prestati.
Policija za sada nije uhitila niti jednog klauna, a nitko, na sreću, nije ozlijeđen. Nadamo se da u histeričnim potragama za strašnim likovima ne nastrada poznati osječki klaun Bubi. Iza te maske krije se Marjan Ivanović. "Ljudi me pitaju kako ovo sve utječe na moj posao. Znate kako se kaže – svaka reklama je dobra reklama, i loša reklama je dobra reklama. Mnogi koji to čine kako bi plašili ljude čine kako bi ispali "face", ali sve je to prolazno. Ja vam kažem za pet dana neće ih više biti", uvjeren je klaun Bubi, koji na rođendanima već deset godina uveseljava djecu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.