Hrvatski radio

Radio Osijek

Tko se boji preferencijalnog glasovanja?

06.05.2016.

13:31

Autor: Tatjana Mautner

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

HNS je krajem prošloga mjeseca u saborsku proceduru uputio novi prijedlog izmjena Zakona o lokalnim izborima, kojima bi se i na izborima za općinska i gradska vijeća te županijske skupštine uvelo preferencijalno glasovanje.

No, budući da se o prijedlogu neće glasovati po hitnom postupku, HNS želi svoj prijedlog "pojačati" potpisima građana.
„Mišljenja smo da takav način glasovanja može našim građanima donijeti samo dobro. Preferencijalni glas donosi veće povjerenje birača, te potiče na njihov bolji odaziv. Ljudima daje priliku da svoj glas daju onima koje poznaju i kojima vjeruju da će ih zastupati na najbolji mogući način. Ne treba se bojati istaknuti jake ljude, ne treba biti stranačke stege“, istaknuo je danas na konferenciji za novinare predsjednik osječko-baranjskog HNS-a Stjepan Čuraj. Najavio je da će njegova stranka već sutra početi prikupljati potpise građana koji im za tu promjenu zakona daju potporu, a peticija će im biti argument više kada prijedlog izmjena Zakona dođe na dnevni red. „Mi želimo Saboru pokazati volju građana, stoga HNS Osječko-baranjske županije od sutra kreće s prikupljanjem potpisa za uvođenje preferencijalnog glasovanja. Prva u nizu akcija održat će se u subotu 7. svibnja u 10 sati u osječkoj Tvrđi,“ rekao je Čuraj. Iznio je podatak da je na prošlim parlamentarnim izborima to svoje pravo da na listama zaokružuju kandidate kojima daju prednost u odnosu na ostale iskoristilo 70 posto birača. „Nas zanima tko se boji uvođenja preferencijalnog glasovanja? Tko će biti protiv?“, pitao Stjepan Čuraj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.