Hrvatski radio

Radio Osijek

Tomislav Panenić poziva premijera Plenkovića da riješi probleme u zdravstvu

27.07.2019.

13:54

Autor: Radio Osijek/ priopćenje

foto HRT/arhiva

foto HRT/arhiva

Foto: - / -

Tomislav Panenić, saborski zastupnik i kandidat za predsjednika Republike Hrvatske, reagirao je priopćenjem povodom jučerašnje blokade računa Opće županijske bolnice u Vinkovcima. Poziva premijera da riješi probleme u hrvatskom zdravstvu i žurno deblokira račun vinkovačke bolnice.

Iz priopćenja: 

Nakon višegodišnjeg nerješavanja stanja u zdravstvu, ukupna dugovanja hrvatskih bolnica dosegla su gotovo 3 milijarde kuna što je zadnji put bilo tijekom vrhunca ekonomske krize 2013. godine.
Opća županijska bolnica Vinkovci je jučer završila u blokadi računa nakon što je 2018. godinu završila s ukupnim gubitkom od 117 milijuna kuna, što je za 34 milijuna kuna više nego 2017. godine. Time je gubitak gotovo dosegao razinu godišnjeg prihoda, a dospjele obveze vinkovačke bolnice od 101 milijun kuna. U istom razdoblju i bolnica u Vukovaru je ostvarila ukupni gubitak od 158 milijuna kuna, uz 116 milijuna kuna dospjelih obveze.


“Vlada Republike Hrvatske, premijer Plenković i ministar Kujundžić su svjesni ukupnih dugova bolnica, ali ništa ne poduzimaju da se situacija konačno riješi. Žalosno je slušati izjave najviših vladinih dužnosnika o gospodarskom rastu i suficitu u Državnom proračunu, a s druge strane se ne pokrivaju obveze prema dobavljačima. Time visoki iznosi dugovanja utječu ne samo na smanjenje kvalitete pružanja zdravstvenih usluga već uzrokuju i probleme u poslovanju brojnih dobavljača bolnica, a javni sustav nastavlja biti najveći generator nelikvidnosti u Hrvatskoj.
Upravo je doprinos za zdravstveno osiguranje povećan u 2019. godini navodeći pitanje nelikvidnosti zdravstvenog sustava. Nakon što su se ukupna dugovanja bolnica udvostručila u odnosu na 2015. godinu te prvim blokadama računa bolnica, jasno je da je Vlada nema rješenja za nagomilane gubitke.
Ukupne obveze vinkovačke i vukovarske bolnice su u ovom trenutku izvan moći Vukovarsko-srijemske županije na koju su prenesena osnivačka prava te će, bez žurne pomoći iz Državnog proračuna, doći do kolapsa zdravstvenog sustava na području županije. Slično stanje je i u većini drugih hrvatskih bolnica i županija.
Ovim putem, još jednom izražavam svoje nezadovoljstvom ovakvim djelovanjem resornog ministra te tražim da Vlada Republike Hrvatske žurno osigura sredstva za pokrivanje akumuliranih gubitaka i redovno plaćanje obaveza te provedbu cjelovitog restrukturiranja bolnica.“ – izjavio je Panenić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.