Hrvatski radio

Radio Osijek

Tour of Croatia. 1.etapa Osijek - Koprivnica

18.04.2017.

13:36

Autor: Željko Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Treće izdanje biciklističke utrke Tour of Croatia počelo je u Osijeku službenim predstavljanjem momčadi i revijalnim krugom po gradu. Start je po kiši, pri temperaturi od oko 8 celzijevih stupnjeva, bio nešto prije podneva, iz Višnjevca.

Prva od 6 etapa biciklističke utrke, koja je već u svom drugom izdanju privukla veliku pozornost, u trećem je samo potvrđuje još većim brojem vrhunskih momčadi i pojedinaca. Prvu etapa vozi se do Koprivnice u dužini od 227 kilometara. Biciklisti su nakon Petrijevaca i Valpova prošli kroz Belišće te se uputiti prema Donjem Miholjcu, Slatini, Virovitici i odredištu Koprivnici gdje se očekuju oko 17 sati.

Poslije te etape biciklisti se sele u Trogir, a ta druga 123 kilometra etapa ima i možda najatraktivniju brdsku dionicu – uspon na vrh Biokova. Nakon 3. etape Imotski – Zadar, 4. etapa vozi se po Kvarneru i dijelu Istre. U 5.etapi biciklisti se penju na Učku, a posljednju etapu biciklističke utrke Tour of Croatia, momčadi voze od Samobora, do cilja utrke na Trgu svetog Marka u Zagrebu.

Među favoritima za pobjednika uz prošlogodišnjeg pobjednika Matiju Kvasinu, tu je i Kristijan Đurasek možda i najbolji hrvatski biciklist u ovoj karavani, član jedne od četiri top momčadi na touru Team Emirates, 26-godišnji Danac Jasper Hansen još je jedan od favorita, naš iskusni 38-godišnji Radoslav Rogina.

Posebno treba istaknuti i ovogodišnju zvijezdu toura Sicilijanca Vincenza Nibalija osvajača najjačih biciklističkih utrka Tour de France, Giro-a te Vuletu-e. Slikovito o jačini utrke: Nibalij je član najjače svjetske momčadi Bahrein Meride s godišnjom plaćom većom od 3 milijuna eura. Vozi 11 tisuća i 400 eura vrijedan bicikl, a u rezervi ih ima još četiri. Ako samo pomnožite broj od 160 vozača s prosječnim vrijednostima njihovih bicikala od 10 tisuća eura utrka već dobiva posebnu vrijednost. O 180 zemalja koje će primati sliku iz Hrvatske putem HRT-a, širom svijeta, da ne govorimo.    

  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.