Hrvatski radio

Radio Osijek

10:28 / 21.09.2015.

Autor: Tatjana Mautner

Tovarnik gotovo bez izbjeglica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od početka migracijske krize do ponedjeljka u 6 sati u Hrvatsku je ušlo nešto manje od 29.000 migranata, čiji se prijevoz do državne granice organizira i dalje, dok se u privremenom prihvatnom centru Opatovcu nalazi oko 1.500 migranata, priopćio je MUP

Najveći priljev migranata očekuje se i dalje na području Tovarnika, kažu u MUP-u, no u samom mjestu gotovo ih i nema. Ljude već pri samom prelasku granice dočekuje policija te se od sinoć prevoze u privremeno šatorsko naselje kod Opatovca u kojem je trenutačno nekoliko tisuća migranata, koji će unutar 48 sati autobusima biti prevezeni do granice s Mađarskom i Slovenijom.
Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ušao je u svaki autobus koji je došao u Opatovac i pozdravio ljude. Objasnio im je gdje se nalaze te da će se tu zadržati kraće vrijeme dok se organizira njihov prijevoz do granice.
Deveti izvanredni vlak s 10 vagona punih migranata krenuo je jutros malo poslije 8,30 sati s željezničkog kolodvora u Tovarniku pema Botovu, a očekuje se da će na odredište stići oko 13 sati.
Osmi izvanredni vlak s 11 vagona punih izbjeglica i migranata jutros je stigao u Botovo te će oni kao i ostalih osam tisuća koji su unatrag tri dana došli do tog mjesta prijeći u Mađarsku.
U Sloveniju je u posljednjih nekoliko dana do danas prema neslužbenim podacima, uglavnom preko Hrvatske, ušlo oko 3000 migranata i izbjeglica, ali ih većina nakon kratkog vremena napušta tu zemlju i ide prema Austriji koja je dio tog vala već primila. Većina izbjeglica i migranata koji su zadnjih dana čekali na ulazak u Sloveniju na graničnim prijelazima Bregana i Harmica propušteni su tijekom noći u Sloveniju i autobusima prevezeni u prihvatne centre u unutrašnjosti zemlje, tvrdi slovenska policija.

Alenka Drenik iz policijske uprave Novo Mesto rekla je jutros oko 6 sati da su u prihvatne centre u više gradova u unutrašnjosti s prijelaza Harmica migranti prebačeni sa dva autobusa i da ih tamo na prijelaz prema Austriji čeka još oko 150, dok je s Bregane prebačen najveći dio onih koji su tamo došli zadnjih dana, pa je tijekom noći u Sloveniju prihvaćeno oko 500 migranata i izbjeglica. Sporo propuštanje migranata s prijelaza s Hrvatskom slovenske vlasti tumače nedovoljnim kapacitetima za njihov prihvat u Sloveniji, gdje moraju biti registrirani kako bi mogli dalje jer u Sloveniji u prihvatnim centrima mogu ostati samo privremeno, a onda se upućuju prema granici s Austrijom.
U Austriju je tijekom nedjelje ušlo 10.700 izbjeglica preko graničnih prijelaza u Gradišću, objavila je austrijska policija u ponedjeljak.
Najveći dio izbjeglica njih 10.500 prešlo je preko graničnog prijelaza s Mađarskom kod Nickelsdorfa, a ostalih 200 preko graničnog prijelaza kod Heiligenkreuza. U subotu je u Austriju ušlo 13.000 izbjeglica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.