Hrvatski radio

Radio Osijek

Tradicija proizvodnje od domaćeg mlijeka s vlastitih farmi

02.06.2020.

16:44

Autor: Radio Osijek/MM

Foto: Belje plus.d.o.o.

Foto: Belje plus.d.o.o.

Foto: - / -

Prvi ABC svježi krem sir proizveden je u Belju 1980.godine u istoj Tvornici mliječnih proizvoda u kojoj se proizvodi i danas. Mlijeko za njegovu proizvodnju svakodnevno stiže s ukupno pet farmi mliječnih krava, koje su također u sastavu Belja.

Jedna od tih farmi potpuno robotizirana farma Topolik na kojoj 500 krava muze 6 robota. Za mužnju jedne krave robotima je potrebno 6 do 7 minuta. Topolik je jedna od najvećih robotiziranih farmi u ovom dijelu Europe i predstavlja veliki iskorak u uzgoju mliječnih krava. Najveća farma Belja nalazi se na Mitrovcu i dio je poljoprivrednog kompleksa koji čine farma krava, bioplinska elektrana i staklenik za uzgoj rajčice. Sa svojih 2.000 krava Mitrovac je i jedna od najvećih farmi krava u regiji, a specifična je i po velikom rotor izmuzištu na kojem se 60 krava pomuze za svega 15 minuta. Osnovno krmivo za ishranu svih krava u Belju je voluminoza koja se dobiva s oranica koje okružuju svaku farmu. Krave na farmama Belja prosječno dnevno daju oko 25 litara mlijeka ekstra kvalitete, što je na godišnjoj razini ukupno 35 milijuna litara mlijeka. Ekstra kvaliteta mlijeka povezana je upravo s ishranom krava domaćim krmivom i zbog nje je ABC sir poznat po svom okusu i teksturi.

ABC sir proizvodi se jedinstvenim tehnološkim postupkom od biranog i kontroliranog mlijeka s farmi Belja i sadrži samo mlijeko, vrhnje i malo morske soli. U proizvodnji se ne koriste nikakvi konzervansi i aditivi zbog čega je omiljen među svim generacijama potrošača. U 40 godina postojanja ABC sir razvio je bogatu paletu okusa. Kako ističe predsjednik Uprave Belja plus Davor Bošnjaković, jedan je to od njihovih najznačajnijih proizvoda koji bilježi izvrsne prodajne rezultate kako na domaćem, tako i na 20 izvoznih tržišta. U svojih 40 godina tradicije osvojio je brojne domaće i međunarodne nagrade za kvalitetu među kojima su i Crystal Taste Award, treće mjesto na svjetskom ocjenjivanju sira, Superbrands, Best Buy Award, Izabrani proizvod godine. Tri je godine zaredom nositelj oznake Odabrale mame. "ABC sir pravi je primjer sljedivosti domaće proizvodnje i autentični domaći proizvod s kojim su odrasle brojne generacije potrošača. U 40 godina tradicije proizvodnje ostali smo vjerni jednostavnosti, domaćem mlijeku i vrhunskoj kvaliteti.“

/iz priopćenja Belja plus d.o.o./

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.