Hrvatski radio

Radio Osijek

Tradicija se nastavlja: maturanti plešu quadrillu

24.05.2023.

17:09

Autor: Radio Osijek/TM

Generalna proba quadrille u Osijeku

Generalna proba quadrille u Osijeku

Foto: Danijela Horvatć / Radio Osijek

Za dva dana, u petak, točno u podne osječki će se maturanti na Trgu Ante Starčevića tradicionalno, plesanjem quadrille oprostiti od srednjoškolskih klupa. Istodobno quadrilla će se plesati u još pet gradova Osječko-baranjske županije: Belom Manastiru, Valpovu, Donjem Miholjcu, Našicama i Đakovu.

Danas je održana generalna proba, a detalji o ovogodišnjem ispraćaju, koji Osječko-baranjska županija organizira 17. put, izneseni su na konferenciji za novinare. Tako se čuo podatak da je takav ispraćaj iz srednje škole do sada imalo više od 45.000 maturanata iz tridesetak srednjih škola s područja županije, a ove će godine u programu sudjelovati 2.324 maturanata, od kojih 1.435 u gradu Osijeku.

Quadrilla će se početi plesati u petak, 26. svibnja točno u podne i to u šest gradova Osječko-baranjske županije: Belom Manastiru, Valpovu, Donjem Miholjcu, Našicama, Đakovu i Osijeku.

„Lijepo je u našim gradovima vidjeti mlade u plesu quadrille, njihove roditelje, bake, djedove i druge osobe koje im daju podršku, kao i njihove profesore i učitelje kojima zahvaljujem i za ovu generaciju maturanata. Maturantima koji završavaju školovanje želim brz pronalazak posla i ostanak u Osječko-baranjskoj županiji, a onima koji nastavljaju studiranje želim da uspiju upravo tamo gdje su imali preference, steknu željena zanimanja i zatim ostanu ovdje raditi”, poruka je zamjenika osječko-baranjskog župana Josipa Miletića.

Ujedno je apelirao na maturante da se potrude i svojim ponašanjem omoguće da im taj dan ostane samo u lijepom sjećanju te da, kao i maturanti iz Osječko-baranjske županije prethodnih godina, budu primjer kako se obilježava završetak srednjoškolskog obrazovanja.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Miranda Glavaš-Kul dodala je da program ispraćaja obuhvaća plesanje quadrille i snimanje Milenijske fotografije, što radi fotograf Šime Strikoman s 50-metarskih vatrogasnih ljestvi. Maturanti će na Trgu Ante Starčevića u Osijeku svojim tijelima ispisati riječ #LOVE te tako poslati poruku ljubavi, prije svega ljubavi prema sebi, svojoj obitelji, prijateljima, rodnom selu/gradu, regiji i domovini.

Nakon plesa maturanti kreću s Trga Ante Starčevića prema amfiteatru na lijevoj obali Drave, gdje Grad Osijek organizira zabavni i glazbeni program.

Konferencija za novinare o Ispraćaju maturanata 2023.

Konferencija za novinare o Ispraćaju maturanata 2023.

Foto: OBŽ / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.