Hrvatski radio

Radio Osijek

Tradicija - vodenica i kruh

17.05.2019.

19:46

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Miroslav Lačanin

Foto: HRT/Miroslav Lačanin

Foto: - / -

Lions Club Gea Osijek u suradnji s Obrtničkom školom Osijek na vodenici na Dravi predstavili su dva zanimanja za koja se učenici obrazuju u toj školi - stolare i pekare, a u suradnji s Udrugom Vodenica ispričali su priču o kruhu .

"Cilj nam je promovirati strukovna zanimanja pekar i stolar. U Obrtničkoj školi u Osijeku učenici se obrazuju za razna strukovna zanimanja i svoju kreativnost vrijednim rukama pretaču u maštovite predmete, frizure, fotografije ili pekarske proizvode", izjavila je predsjednica LC Gea Valerija Vuković Kondža. Dio učeničkih vještina posjetitelji su mogli vidjeti na zasebnom štandu na kojem je izlagala Učenička zadruga Kreativne ruke.
Družeći se uz vodenicu, prisutni su mogli uz ostalo čuti kako se p
ekarstvo i kruh prvi puta spominju 4-6 tisuća godina prije nove ere u Egiptu, gdje su pronađene prve žitarice preteče današnje pšenice i zobi. Zrnje žitarica Egipćani su prvo konzumirali sirove, zatim ih počeli pržiti, a nakon dužeg perioda i drobiti zrnje te dodavati vodu i konzumirati kao kašu. U kasnijem periodu tako pripremljenu kašu sušili su na suncu, što predstavlja i prvi kruh, koji je bio beskvasni. Sve svoje vještine i znanja o pripremi kruha Egipćani su prenijeli starim Grcima i Rimljanima. Rimljani obogaćuju kruh dodajući mu razne začine. Prve pekarske peći pronađene su u starom Rimu i staroj Grčkoj. Devetnaesto stoljeće predstavlja prekretnicu u prehrani stanovništva, jer dolazi do masovne proizvodnje bijelog brašna. Dvadeseto stoljeće donosi nove sorte pšenice, čija su odlika veći prinosi, ali slabija kvaliteta brašna, a time i pekarskih proizvoda. Dvadeseto stoljeće iznjedrilo je i odgovor na ovaj problem u vidu aditiva, koji su skratili tehnološki proces proizvodnje i poboljšali svojstva pekarskih proizvoda. Današnjica predstavlja prijelomni trenutak, kada se zbog mnogih suvremenih bolesti i načina života, u mnogim segmentima života, pa tako i u prehrani okrećemo i vraćamo prošlosti, prirodi, jednostavnosti i tradiciji - brašno od cjelovitog zrna dobiveno mljevenjem pšenice kamenom na vodenici, savršeno očuvanih nutritivnih svojstava te kvasac, sol i voda. Uz tako pripremljen kruh okupljeni su tradiciju prizvali i s malo masti i pekmeza.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.