Hrvatski radio

Radio Osijek

Tradicionalno pokladno jahanje u Bapskoj

11.01.2020.

18:05

Autor: HINA/Radio Osijek

foto: radio Ilok

foto: radio Ilok

Foto: - / -

Više od 40 jahača projahalo je na konjima ulicama Bapske u sklopu tradicijskog običaja pokladnog jahanja, prvog u nizu koji će se održati do početka korizime u brojnim mjestima u Slavoniji, Baranji i Srijemu

Odjeveni u zimsko slavonsko tradicijsko ruho pokladni jahači projahali su Bapskom zaustavivši se na tri tzv. postaje kod domaćinstava koja su ih pogostila rakijom, vinom i sokovima te kulenom, kobasicom, čvarcima, kflicama, a od slatkih jela krafnama, salenjacima, masnicama i drugim slavonski kolačima. Zauzvrat, jahači bi se domaćinima odužili pjesmom.
Po riječima Dubravka Asića, jednog od organizatora pokladnog jahanja u Bapskoj, bilo je to peto pokladno jahanje u tome mjestu u kojem danas živi oko 700 stanovnika.
"U mome domaćinstvu pet je konja i jako smo zaljubljeni u njih. Sin i kći jašu, a dolaze nam i njihovi prijatelji", kazao je Dubravko Asić dodajući kako je običaj pokladnog jahanja u Bapskoj postojao i prije Drugog svjetskog rata.
Običaj pokladnoga još je iz vremena Vojne krajine i Habsburške monarhije, a pojedina su ga slavonska sela održavala sve do sredine prošloga stoljeća. Običaj je ponovno oživljen nakon Domovinskog rata. Održava se u zimsko vrijeme, u razdoblju nakon blagdana Sveta tri kralja pa sve do početka korizme.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.