Hrvatski radio

Radio Osijek

Traminac je naš ljubimac!

11.06.2019.

12:15

Autor: Davor Lončarić

foto: H.Verić/HRT

foto: H.Verić/HRT

Foto: - / -

Festival traminca očekuje nas za nekoliko dana. Na konferenciji su ga predstavili organizatori - Željko Garmaz, autor vinskih priča i Vinko Ručević, osnivač festivala vina WINEOS. . .

Sve je spremno za prvi hrvatski Festival traminca koji će u petak i subotu, 14. i 15. lipnja u Iloku pokazati zašto je ta sorta donijela toliko uspjeha hrvatskoj vinskoj sceni.
Prvi dan Festivala, kad su na programu radionice, predavanja i masterclassovi, kao i gala večera kojom će proslavljeni chef Tom Gretić najaviti svoj „veličanstveni povratak“ u Hrvatsku – u potpunosti je rasprodan i samo na ta dva odvojena događaja u Starom podrumu Iločkih podruma, kao i na Principovcu, bit će 250 sretnika koji su na vrijeme kupili ulaznice.
Na različitim radionicama, kao i na gala večeri, ljubiteljima te sorte bit će posluženo čak 70 različitih vrhunskih svjetskih traminaca, a među njima su i najbolje ocijenjeni traminac posljednjih godina na Decanterovim natjecanjima, 98 bodova vrijedan Gewurztraminer Pfersigberg iz 2017. godine vinarije Domaine Paul Ginglinger iz Alzasa, kao i najbolje ikada ocijenjeno bijelo vino u Italiji, traminac iz Cantine Tramin, kojega je legendarni Robert Parker nagradio s maksimalnih 100 bodova – idealno vino!
Bit će dostupni svi hrvatski traminci koji su posljednjih godina harali na svim vinskim festivalima na kojima su se pojavljivali, poput ledenih berbi Šimanovića i Đurinskog, kao i izborne berbe Bodrena, Rajakovića, Iločkih podruma, Erdutskih vinograda.
Premijerno će biti predstavljen crveni traminac iz amfore Tomislava Tomca s Plešivice, a vinarije Trdenić, PZ Trs, Kalazić, Iločki podrumi… pokazat će da traminac ne mora nužno biti samo slatko vino!
A na Festivalu traminca s pravom će jedna od najvećih zvijezda biti Ivan Barbić, jedini Master of wine s hrvatskom putovnicom, koji će na svom dvosatnom masterclassu usporediti selekciju najboljih hrvatskih traminaca s nekim od najboljih svjetskih vina od te sorte.

Drugoga dana Festivala, koji će početi u subotu u 17 sati na Principovcu ulaznice se mogu nabaviti na mjestu događaja, a o glazbenoj kulisi brigu će voditi poznati osječki jazzeri iz No Jazz Banda.
Na štandovima nešto više od 40 vinarija, drugoga dana Festivala bit će izloženo gotovo 100 vrhunskih traminaca, a među njima su i neki rariteti poput kupaže žutog i crvenog traminca iz vinarije Umathum iz Gradišća u Austriji, a prvi put će javno biti predstavljena čak tri različita traminca poznatog hrvatskog estradnjaka Dražena Zečića, koji vina od sorte u koju je zaljubljen, proizvodi u podrumu velikog Vlade Krauthakera u Kutjevu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.